Neden zirkonyum diş?

Yapılacak diş kaplamasından hem estetik hem dayanıklı hem de uzun ömürlü olması istenir. Zirkonyum diş kaplamalar son yıllarda kullanım alanı giderek artan estetik diş kaplamalardır. Zirkonyumun biyolojik olarak vücutla uyumlu olması yani doku dostu olması kullanım alanını genişleten en büyük özelliklerinden bir tanesidir. 
Basınçları karşı dayanıklı olması yani kırılma direncinin yüksek olması nedeniyle ağız içerisinde kuvvetli olan bölgelerde köprü gövdesi olarak da rahatlıkla kullanılabilmektedirler.
Rengi nedeni ile doğal dış görüntüsü vermenin en kolay olduğu alt yapı malzemesidir. Alternatifi olan metal alt yapı renk yansımaları ve diş eti kenarındaki koyu hat nedeni ile estetik diş kaplamalarında tercih edilmez.
Zirkonyum malzemesinin alerji yapmaması özellikle metal alerjisi olan hastalar için vazgeçilmez olmasını sağlar.
Yeni nesil zirkonyum alt yapıların ışık geçer yani özelliği taşıması özellikle en pres diş kaplamaları yerine de zirkonyum kullanılmasına neden olmuştur. Ağızda yapılacak estetik diş kaplama planlama aşamasında hangi tip malzeme kullanılacağı dikkatli bir şekilde düşünülerek karar verilmelidir. Uzun süre kullanabileceğimiz diş etiniz ile uyumlu alerji yapmayan ve estetik özellikleri açısından büyük avantajları taşıyan zirkonyum altyapılı diş kaplamalar fiyat olarak bir miktar daha fazla olmalarına rağmen günümüzde en çok tercih edilen diş kaplamaları olmuşlardır.
Yapılacak dişin hizmet verme süresi ve estetik olarak bize kattıkları düşünüldüğünde zirkonyum diş için oluşan fiyat farkı pek önemli olmamaktadır. Satır başı yapım aşamasında bilgisayar destekli üretim kullanılan zirkonyum kaplamalar diş ve diş Eti İle hatasız uyum sağlamaları nedeniyle alttaki düşlerin ömrü uzun olmaktadır. Klasik yöntemlerle hazırlanan metal porselen diş kaplamalarında metalin eritilip dökülmesi ve sonrasında yapılan işlemler nedeniyle ağızdaki diş ile yapılan kaplama arasında mikron seviyesinde boşluklar oluşmaktaydı. Bu boşluklar diş ilk yapıldığı nda yapıştırma ilaçları ile doldurupsada zaman geçtikçe hediyen bu yapıştırma ilaçlarının yerini bakteriler alır. Dişeti kenarında eriyen yapıştırma ilacının yerine dolan bakteriler hem diş eti rengini koyulaştırır hem de ağız kokusuna neden olur. Bir süre sonra diş etlerinin kanadığını fark edersiniz. Ağızda yapışık kaplamalar aslında dilinizin tam da alıştı kendi dişiniz gibi benimsediğiniz dönemde yenilenmesi gerekir. Ağızda  yapışık olan bu diş kaplamaları söktürüp yeni kaplamalar yaptırmak külfetli bir iştir. Maddi ve manevi olarak size kayıp oluşturacak bu işlemi engelleyen zirkonyum diş kaplamaları diş ile tam uyumlu olması nedeniyle bu tip sorunların ortaya çıkmasına engeller. http://www.drsertac.com