Zirkonyum zirkonyum

Zirkonyum biyo-uyumluluğu, yüksek mekanik özellikleri ve rengi seramik destek malzemesi olarak kron ve köprü uygulamalarında kullanımını son yıllarda çok popüler hale getirmiştir. Bu çalışmada, zirkonya destek, opak, dentin, mine ve sır tabakalarının üretimi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen örneklerin hepsi “ISO 6872, Dental Ceramics” standardına göre hazırlanmış ve test edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

ABSTRACT
All-ceramic crown or bridge prosthesis consist of four different layers; core, opaque, dentine and insical. Moreover, the insical surface is veneered with a glaze coating in most applications to end up with a final product shinier and more attractive. Using yttria-partially stabilized tetragonal zirconia (Y- TZP) as ceramic core material in crowns and bridge applications has become so popular in recent years thanks to its biocompatibility, high mechanical properties and colour. In this study, it was worked on the production of zirconia core, opaque, dentine, insical and glaze layers. All samples were prepared and the tests were performed according to “ISO 6872 Dental Ceramics Standard”.



1. GİRİŞ
Bilimsel yaklaşım ve bilinçli değerlendirilme açısından yüz yıldan fazla bir geçmişe sahip seramik esaslı malzemeler çeşitli amaçlara hizmet etmek üzere asırlardır değerlendirilmektedir. Son yıllarda seramiğin sabit diş protezlerinde kullanımında büyük bir artış meydana gelmiştir. Özellikle metal destekli diş protezlerinde metalin yerine seramiğin tercih edilmesine ilgi hızla artmaktadır. Kullanım ilk başlarda tek kron uygulamaları ile sınırlı iken, teknolojik gelişimler sayesinde çok üyeli seramik destekli köprü protezlerinin üretimi mümkün olmuştur. Metal yerine seramik destek tercihinin pek çok nedeni bulunmaktadır;
Metal destekli porselen uygulamalarındaki metal kaidenin rengi gri olduğu için griliğin porselenden yansıması sonucu arzu edilen diş renginde bir bozunum söz konusudur Sorun, metalin bir opaklaştırıcı (metalin yansımasını önleyici bir örtücü) katmanla örtülmesi yoluyla giderilmeye çalışılmaktadır.