Bir çok insan çeşitli nedenlerle hasar gören dişler yerine diş kaplama ve köprüleri yapıldığını biliyoruz. Uygulanan bu diş kaplamaları ve diş köprüleri zaman içerisinde deformasyona uğrayarak değiştirilmeleri gerekebilir. Bu durumda diş kaplama sökülmesi gündeme gelir zirkonyum diş kaplama sökülmesi metal porselen diş kaplama söküm işleminden farklıdır.
İçerisinde metal olan geleneksel kaplamalar elmas frezler ile kesilerek çıkarılabilir. Hatta köprü veya kaplamayı kesmeden üzerine kuvvet uygulayarak metalin istemesinden dolayı köprülerin çıktığını da biliyoruz. Zirkonyum diş kaplamalarda esnek yapı yoktur. Bu nedenle zirkonyum çıkarılması gerekince, mutlaka kesilmesi gerekir.
İçerisinde metal olan geleneksel kaplamalar elmas frezler ile kesilerek çıkarılabilir. Hatta köprü veya kaplamayı kesmeden üzerine kuvvet uygulayarak metalin istemesinden dolayı köprülerin çıktığını da biliyoruz. Zirkonyum diş kaplamalarda esnek yapı yoktur. Bu nedenle zirkonyum çıkarılması gerekince, mutlaka kesilmesi gerekir.
Kaplama Dişlerin Çıkarılma Yöntemi
Kaliteli malzemeden dikkatli bir uygulama ile yapılan diş kaplaması 15-20 yıl süreyle sorun çıkarmadan rahatlıkla kullanılabilir. Kaplama çıkarılmadan önce çıkarma nedeni doğrulanmalıdır. Çünkü çıkarıldıktan sonra tekrar kullanılanma ihtimali yüksektir. Diş kaplaması çıkarıldığı zaman yerine mutlaka yeni kaplamalar takılmalıdır. Çünkü aşındırılmış dişler ağız sıvıları nedeni ile kısa sürede hasar görecektir.
Çıkarılan diş kaplaması genellikle diş eti çekilmesi veya kaplama altındaki dişin çürümesi gibi nedenler ile gerçekleşir. Her ikisi içinde önlem almak mümkündür. Zirkonyum diş kaplamalar dişeti çekilmesi gibi sorunlar ortaya çıkarmaz. Zirkonyum biyolojik uyumlu dur. Bu sayede diş eti çekilmesi eminim ama enough. Doğal dişiniz gibi kullanabilirsiniz.
Kaplama altındaki dişin çürümesi ise kesik diş ile kaplama arasında boşluk olmasından kaynaklanır. İlk yapıştırıldığında bu boşluk yapıştırıcı ile doldurulmuş olur. Zaman içerisinde yapıştırıcının ağız sıvıları ile erimesi nedeni ile boşluk açılır. Yemek birikintilerinin kalması aşındırılmış mine bölgesinde hızlı çürük oluşmasına neden olur. Oysa zirkonyum diş kaplamalar kesilmiş diş ile tam uyumlu üretilirler. Bu sayede diş ile kaplama arasında boşluk oluşmaz. Yapıştırmasın bana çok ince olduğu için ağız sıvılarında erimez. Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabileceğini zirkonyum diş kaplamalar bu nedenle tercih edilmelidir. Yapılmıştır zirkonyum diş kaplamanın çıkarılması gerektiğinde özel frezler ile kesilerek çıkarılması mümkündür. Genellikle alttaki dişin kökü nde veya kanalında ortaya çıkan problemler nedeniyle zirkonyum diş kaplama çıkarılmak zorunda kalan aşı. Kanal tedavisi ile diş tedavi edilebiliyor ise zirkonyum diş kaplamayı çıkarmaya gerek yoktur. Üzerine açılacak bir delik ile kanal tedavisi yapılır. Daha sonra buraya diş dolgusu yapılarak kapatılır. Tıpkı doğal bir işimize kanal tedavisi yapıldığı gibi üzerinde diş kaplaması olan bir şey de kanal tedavisi yapmak mümkündür.
KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR
Dişinizin üzerine kaplama yapıldıysa ve alttaki dişte problem yaşıyor iseniz kanal tedavisi gerekebilir. Kaplama varken dişe kanal tedavisi yapmak mümkündür. İlk anda eyvah kaplamam boşa mı gidecek diye düşünebilirsiniz. Yanılıyorsunuz dişiniz de kaplama var iken üzerine açılan delik ile kanal tedaviniz yapılabilir. Zirkonyum diş kaplamanız varken de alttaki dişiniz de ağrı veya kanal tedavisi ihtiyacı olur ise kaplamayı kendi dişiniz gibi düşünerek üzerinden delik açılır. Daha sonra kanallara girilir ve kanal tedavisi bitirildikten sonra açılan delik dolgu ile kapatılır. Kanal tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için kanal tedavisi sayfasına göz atabilirsiniz.