Estetik diş ve simetri

Tek taraflı çiğneme nedeni


Aynada yüzünüze dikkatlice bakın. Yüzünüzün sağı ve solu birbiriyle aynı ise sorun yok, ama bir taraf daha şiş görünüyorsa simetri kaybı ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Ortodontistler günlük yaşamda pek dikkat edilmeyen ancak genel görünüme kalıcı etki yapan yüzde asimetri sorununa tek taraflı çiğneme alışkanlığının neden olduğunu söylediler.

Yüzde asmetri olup olmadığını anlamak için aynada dikkatli inceleme yapılabilir.
"Ağzınızı açıp kapayın ve bu sırada çenenizin simetrik açılıp açılmadığını gözleyin. Simetri kaybı, bazı fonksiyon kayıplarında ya da rahatsızlıklarda ağır ağır yüzünüze yerleşir. Dikkatli bir izleyici değilseniz farkına bile varmazsınız"

simetrik estetik beyaz diş
“Yüz güzelliği, herkes için önemli. O sebeple 8 yaşından 80 yaşına kadar dişlerimizin ve cildimizin sağlığı ile ilgileniyoruz. Dişlerin sağlıklı olmasının yanında güzel bir gülümseme, kişinin kendine güvenini arttıran, sosyal hayatını kolaylaştıran bir etken. Bu nedenle simetri önemli bir konu. Dış dünya ile iletişimimiz olan yüzümüzün tam ahengi ancak tam bir simetri söz konusu olduğunda sağlanabilir. Biz diş hekimleri olarak bir kişiyi muayene ederken öncelikle yüzündeki bazı noktaların ve dişlerinin simetrisini değerlendiririz. Yüz yumuşak ve sert dokularında simetri sağlanmadıkça, ideal bir gülümseme ve yüz estetiği sağlanamaz.”

DİŞ KONTROLLERİ AKSATILMAMALI

Simetri bozukluğunun, genetik, doğumsal ve travmatik sebeplerle oluşabileceğini belirten Ortodontist yüzde asimetriye sebep olabilen ve sıklıkla rastlanan tek taraflı çiğneme alışkanlığının nedenlerini;

  • -Ağzın tek tarafında ağrılı, kanamalı iltihaplı bir dişin varlığı,
  • -Tek tarafta çekilmiş ve yerine protez yapılmamış dişsiz alanlar,
  • -Alışkanlıklar,
  • -Yüksek yapılmış ya da doğru yapılmamış dolgu veya protezler,
  • -Çene eklemi rahatsızlıkları

Her ne sebepten olursa olsun, çiğneme tek taraflı yapılıyorsa o taraftaki çiğneme kasımızın hacminde artış olur. Bu durum, zamanla artarak, diğer taraftan belirgin farklılık gösterdiği zaman fark edilebilir. Tıpta prensibimiz; sonucunu bildiğimiz durumların oluşmaması için önlem almaktır. Bu yüzden diş tedavilerimizin ve kontrollerimizin aksamaması, ilerde oluşabilecek daha ciddi sorunların önüne geçecektir”