Türkiye diş tedavisi göz ve saç ekimi ile ön plana çıkıyor


Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, yılda yaklaşık 130 bin kişinin tedavi, 250 bin kişinin termal turizm, rehabilitasyon ve yaşlı bakım hizmeti almak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, ''İnanıyoruz ki bundan sonra yapacağımız çalışmalarla bu sektör daha da güçlenecek'' dedi.

Dursun Aydın, sağlık turizminin Türkiye'de ve dünyada hızla gelişen bir sektör olduğunu ifade etti. Türkiye'de sağlık hizmetleri sunumunda son 9 yılda büyük gelişme yaşandığını kaydeden Aydın, sağlık hizmetlerinde artan kaliteyle birlikte yurt dışından yoğun talep almaya başladıklarını, bunun da Türkiye'deki sağlık turizmi potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.

Aydın, sağlık turizminde sunulan hizmetin önem taşıdığına işaret ederek, ''Türkiye'de hem kaliteli hem de daha ekonomik sağlık hizmeti var. Çevre ülkelerde yaşayan birçok insan Türkiye'ye sağlık hizmeti almak için geliyor'' diye konuştu.

Sağlık turizminin sadece tedavi amaçlı ziyaretler olarak düşünülmemesi gerektiğini, termal kaplıca, rehabilitasyon ve yaşlı bakım hizmetlerinin de bu kategoride değerlendirildiğini ifade eden Aydın, termal tesisler, rehabilitasyon merkezleri ve yaşlı bakım hizmeti alanında da önemli adımlar atan Türkiye'nin gelecek yıllarda sağlık turizminin en önemli destinasyonlarından biri haline geleceğini söyledi.

Aydın, Türkiye'nin sağlık turizminden çok küçük bir pay aldığını, bunun sağlık hizmetlerindeki kalite artışı ve yapılan yatırımlarla giderek büyüyeceğini belirterek, şunları kaydetti: ''Halen yılda yaklaşık 130 bin kişi tedavi için, 250 bin kişi ise termal turizm, rehabilitasyon, yaşlı bakım hizmeti almak için ülkemize geliyor. Bu da bize yaklaşık 1 milyar dolara yakın bir döviz girdisi sağlıyor. Bu çok az bir para çünkü dünyadaki sağlık turizminin cirosu 100 milyar dolar. Türkiye bundan yüzde 1 bile alamıyor. İnanıyoruz ki bundan sonra yapacağımız çalışmalarla bu sektör daha da güçlenecek.''

''TÜRKİYE, AB ÜLKELERİNİN YAŞLI BAKIM ADRESİ OLACAK''
Türkiye'nin sağlık turizmindeki en önemli avantajından birisinin de gelişmiş Avrupa ülkelerinde giderek artan yaşlı nüfus olduğunu ifade eden Aydın, şunları kaydetti: ''Gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 20'si 65 yaş üzerinde, önümüzdeki yıllarda bu yaşlı nüfusu daha da artacak. 'Bu yaşlılara nerede, nasıl bakacağız ve bu bakım hizmeti maliyetinin altından nasıl kurtulacağız' diye korkuyorlar. Ekonomik kriz içinde bulunan AB'nin yaşlı bakımındaki sıkıntısı daha da büyüyecek. AB ülkeleri 'yaşlıları nerelere gönderebiliriz' diye düşünüyor. Bu noktadan sonra Türkiye'nin önemi daha da iyi anlaşılacak. Türkiye, AB ülkelerinin yaşlı bakım adresi olacak. Türkiye'de sunmuş olduğumuz kaliteli sağlık hizmetleriyle memnuniyeti sağlıyoruz.''