Organ nakli

Turiste organ naklinde indirim
Turistler için, eski genelgede olmayan yüz ve kol naklinin fiyat tarifesini 210 bin lira olarak belirleyen Sağlık Bakanlığı, belli kalemlerde ülkelere göre değişen oranlarda iskonto uygulayacak.

Sağlık Bakanlığı, milletlerarası ikili anlaşmalar ve sağlık alanında iş birliğine dair anlaşmalar kapsamında yer almayıp yurt dışından tedavi olmak amacıyla Türkiye’ye gelenler ile sağlık hizmeti ihtiyacı ortaya çıkan turistler için sağlık hizmeti ücret tarifesini güncelledi. İHA'nın haberine göre daha önce ücret tarifesinde yer almayan yüz ve kol nakilleri için de ücret belirlendi. Türk vatandaşlarına ücretsiz olarak uygulanan yüz ve kol nakli yabancılara 210 bin lira olarak uygulanacak.
Estetik diş hekimliği zirkonyum diş fiyatlarinda indirim yok.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, yabancı uyruklu bir kişinin yüz naklini Türkiye'de yaptırmasının teorik olarak mümkün olması nedeniyle listeye ücretinin eklendiğini söyledi. Türkiye'de ilk yüz naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi'ne SGK 46 bin lira geri ödeme yapmıştı.

ORGAN NAKLİ FİYATLARI DÜŞTÜ, YÜZ VE KOL NAKLİ EKLENDİ
Daha önce yayınlanan genelgede bulunan, "kalp transplantasyonu, kalp akciğer transplantasyonu, karaciğer transplantasyonu, böbrek transplantasyonu, kornea nakli" fiyatları yaklaşık yüzde 20-25 oranında düşerken, "akciğer transplantasyonu, tek taraflı" fiyatı aynı oranda yükseldi. Organ nakli listesine yeni eklenen maddeler ve fiyatları ise, “incebağırsak transplantasyonu 100 bin 100, uterus transplantasyonu 175 bin, kol transplantasyonu 210 bin, yüz nakli 210 bin, pankreas transplantasyonu 28 bin, TAVİ ( Perkütan Aort Kapak İmplantasyonu 135 bin 343” olarak açıklandı.

ÜLKELERE GÖRE İSKONTO ORANLARI BELİRLENDİ
Liste fiyatları üzerinden indirim uygulanacak ülkeler ise üç gruba ayrıldı. A Grubu ülkelere (Afganistan, Bangladeş, Çad, Endonezya, Filistin, Gana, Hindistan, Kenya, Moritanya, Nijerya, Pakistan, Somali, Sudan, Yemen-Benin) yüzde 40 indirim, B Grubu Ülkelere (Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Ermenistan, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, K.K.T.C, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Malezya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Yunanistan) yüzde 20 indirim, C Grubu Ülkelere (Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Fas, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Malta, Polonya, Slovenya, Tunus, Ürdün) yüzde 10 indirim oranı belirlenirken, diğer ülkelere indirim uygulanmayacak.

A,B,C grubu ülkeler için belirlenmiş olan ıskonto oranları, EK-1 paket fiyat listesinde yer alan Kemik iliği ve organ nakillerine ait işlemler, EK-1 paket fiyatına dahil olmayan tıbbi malzemeler ve ilaçlar ile kara ve hava ambulans hizmetleri için uygulanmayacak. Tüm kamu hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerinde geçerli olan fiyatlar bunlar