Zirkonyum diş kaplamalar

Dişeti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin dişeti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar. Hassas ölçü sistemleri ile dişeti üzetine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kaplama kenarlarının dişeti ile uyumunun iyi olmaması sorunu çoğu zaman dişetinde dolaşımın bozulmasına ve dişeti iltahabı ile dişeti kanamasına neden olmaktadır. Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kalkmaktadır.Ağıza yapılan kaplamaların şekilleri mutlaka yüz şekli ile uyumlu olmalıdır.Oval, kare, dikdörtgen yüz şekilleri dikkate alınarak konturlar ayarlanmalıdır.Bir başka önemli konu da yüzün bombesidir. Dışarı doğru konveks bir yapıdaki yüze hazırlanacak kaplamalarda bu konveksliğe uygun olmalıdır.Hastanın yaşı dişler üzerindeki makyaj çizgileri ile ve dişlerinin uç kısımlarının şekli ile yakından ilgilidir.


Scanner denilen kamera yardımı ile elde edilen veriler bilgisayara yüklenir. Daha sonra tasarımları(CAD) yapılarak üretime (CAM) geçilir.Zirkonyum geliştirilen bu teknolojiler ile tek diş kuron restorasyonlarında, 3-6 üye köprülerde, implant üstü kron - köprü çalışmalarında başarı ile kullanılmaktadır. DİŞ
Zirkonyum Diş Kaplamalar
Dişeti ile dişin birleştiği kenardaki karartı metalin koyu renginin  dişeti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.


Zirkonyum porselen diş kaplama
Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile 2000’li yıllarda diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere oldukça dayanıklı ve diş renginde olan ‘zirkonyum’ kullanılmaya başlanıldı.Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum sistemlerinde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır. Zirkonyum porselen kaplamaların avantajları Estetik yapısı ile doğal dişlerden ayırt edilmesi oldukça güçtür. Işık geçirgenlikleri vardır. Metal destekli porselenlerde özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşında oluşan opak görüntü zirkonyum porselenlerde oluşmaz. Anti-alerjik materyallerdir. Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıkça görülen diş eti morlukları zirkonyumda görünmez. Metal destekli porselenlerde zamanla dişeti metal rengini alarak porselen başlangıç noktaları ile dişeti arasında gri renkte bir hat oluşur. Zirkonyum porselenlerde böyle bir sorun görülmez. Isı yalıtıcı özellikleri çok iyi olduğundan soğuk sıcak hassasiyetini önlerler. Zirkonyum porselenler yaklaşık 900 megapaskal dirence sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de çok rahatlıkla kullanılırlar. Zirkonyum metal destekli protezlere göre oldukça hafiftir. Zirkonyumlar ağızda metalik tat bozukluğuna neden olmazlar.


Zirkonyum destekli porselenler, metal destekli restorasyonlara kıyasla ne kadar dayanıklıdır?
•         Metal destekli restorasyonlara karşı bir dezavantaj söz konusu değildir.Restorasyonlar tam uyum sağlar ve zirkonyumun porselen desteği yeterlidir.
Tesviye yapılacağı zaman zirkonyum restorasyonlarda su soğutma kullanılmalı mıdır?
•         Su soğutma önerilir, fakat mecburi değildir. Trimleme veya parlatma esnasında noktasal ısınmadan kaçınılmalıdır.
 
Zirkonyum ve metal destekli seramik arasında dayanıklılık mukayesesi
•   Zirkonyum kıymetli metale kıyasla çatlamaya daha dayanıklıdır
fakat daha az esnektir.
•   Endikasyonlar ve kontraendikasyonlar nelerdir?
Tüm sabit ve çıkarılabilir protezler için önerilir.
Dikey boyutların minimal olduğu durumlarda önerilmez.
Metalsiz / Full Zirkonyum yapılar mümkün müdür?
•         Bildiğimiz (kıymetli) metal tabanlı restorasyonların Zirkonyum ile değiştirilmesi tamamen mümkündür, fakat bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından gerçekleştirilmelidirler.
•         Bu malzeme yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir ve %100 full zirkonyum yapılarda kullanım için oldukça cazip bir malzemedir. Öğrenilmesi gereken, özel bir renklendirme tekniği gerektirir.