Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması:
Fırçalama sırasında diş etlerinin kanamsı diş eti hastalığı başlangıcının belirtisidir. Ge kalmadan diş taşı temizliği yaptırdığınızda bu sorundan kurtulabilirsiniz. Diş eti kanaması aslında bir kırmızı alarmdır. Diş eti sağlığınızın bozulduğunu ve mutlaka müdahele edilmesi gerektiğini bildiri. 
Diş hekimine gittiğinizde diş taşlarınızı ve bakteri plağını temizler sonra dişlerin üzerinde birikmiş çay kahve sigara lekeleri varsa onlar çıkarılır. Bütün bu işlemler için ödeyeceğiniz ücret belki 100tl nin biraz üzerinde ve 200 tl nin de altında olur genellikle. Bir paket sigara fiyatı ile karşılaştırdığınızda veya saç kesimi ve bakımı ile kıyasladığınızda bunun uygun bir fiyat olduğunu anlarsınız zaten. Sonuçta ağız içerisinde steril aletler ile bir hekim tarafından yapılan bir uygulama olması sizi kkorkutmasın.

Diş eti kanaması ve iltahabı haricinde diğer önemli bir diş eti sorunu da diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi ağızın yumuşak dokusunda en sık görülen problemdir. Ağızın sadece bir kısmında görülebileceği gibi yaygın şekilde görüldüğü durumlarda vardır. Kök yüzeyinin açılmasından dolayı genellikle hassasiyet hissedilir ve bu şekilde fark edilir. Çoğunlukla bu hassasiyetin nedeni kök yüzeyinin ağız ortamına açılması ve sıcaklık farklarından etkilenmesidir. Ayrıca bu yüzey “mine” dediğimiz dişin sert tabakasıyla kaplı değildir ve kolaylıkla çürüyebilir. Böyle bir durumda hassasiyet çürük kaynaklı da olabilir. Ön bölgede görülen diş eti çekilmeleri estetik problem yaratabilir. Dişler olduğundan daha uzun ve büyük görünür. Aslında estetik kayıp dışında diş sağlığında da kayıplar olduğu unutulmamalıdır. Diş eti çekilmelerinin bazıları diş kayıplarıyla sonlanmaktadır.
Diş eti çekilmesinin nedenleri.
1. Dişin ağız içindeki yeri
Bir diş sürdüğünde kökünün etrafı yeterli kalınlıkta kemikle çevrili olmalıdır. Bu sayede yeterli kalınlıkta diş eti ile örtülür.
2. Diş taşı birikimi
Diş taşları sert, süngerimsi yapıdadır. Bu süngerimsi yapı bakterilerin birikeceği ortam sağlar. Diş ve diş eti arasına biriken diş taşları uzun dönemde diş eti iltihaplarına ve diş eti çekilmelerine neden olur. Erken dönemde fark edildiği taktirde diş taşı temizliği ile etken ortadan kaldırılır ve diş eti eski yerine döner.
3. Yüksek kas bağlantıları
Yanaklar, dudaklar ve dil birbiriyle uyumlu ve bağlantılı bir kas sisteminden oluşmaktadır. Genellikle bu kas sistemi diş etinin kenarına kadar uzanmaz. Ancak bazı durumlarda bu kas bağlantılarının diş eti kenarına kadar uzanması her dudak hareketinde diş etinin çekiştirilmesine neden olur. Bu tip diş eti çekilmeleri, kas bağlantısının küçük bir operasyonla veya lazerle alınması sonucu tedavi edilmektedir.

4. Travma
a) Diş sıkması ve gıcırdatması
b) Hareketli protez vurukları
c) Diş fırçası travması