Küçükçekmece zirkonyum diş

Estetik diş kaplaması denilince akla ilk gelen zirkonyum diş kaplamalardır. İçerisinde metal bulunmayan zirkonyum kaplama var bir çok olumlu özelliği ile dikkat çeker. 
Zirkonyum  diş kaplamalar hakkında Küçükçekmece Korudent Diş Kliniği hekimi Diş Dr. Sertaç Kızılkaya dan bilgi aldık. 
Zirkonyum diş özelliklerinin başında diş eti kenarında koyu renk oluşturmaması gelir. Bunun nedeni zirkonyum malzemenin biyolojik olarak son derece uyumlu olmasıdır. Zirkonyum vücut ile uyumlu olmasının yanı sıra kesik diş ve diş eti ile de ideal bir ilişkide üretilir. 
Çünkü zirkonyum üretimi bilgisayarlı teknoloji yardımıyla yapılır. Bu teknolojide hata payı neredeyse yoktur. Diş ve diş eti kısımları bilgisayar tasarımında belirlenir ve birebir azla tam uyumlu bir diş kaplaması üretmek mümkün olur.
Zirkonyum bir diğer avantajı renk olarak diş renginde üretilebilmesidir. Klasik metal alt yapılı porselen diş kaplamalarında metalin koyu rengi ancak üzerine sürülen opak kremler ile kapatılıp bunun üzerine Yuma şeklinde uygulanan porselen tozu fırınlanarak estetik görüntü elde edilmek zorunda olmasıydı. Zirkonyum diş kaplamalar da alt yapı malzemesi olarak kullanılan zirkon bloklar zaten istediğiniz diş renginde olduğundan üzerine sadece hacim ve parlaklık amacıyla porselen yorma yapılmaktadır. Zirkonyum diş kaplamalarm bir diğer özelliği de ısı iletkenliği inin nerede İse doğal diş değerlerine yakın olmasıdır. Bu sayede soğuk ve sıcak yenildiği zaman diş hassasiyeti daha az olur.
2016 yılında zirkonyum diş fiyatları önceki yıllara göre daha uygun bir hale gelmiştir. Üretim miktarı arttıkça zirkonyum diş maliyetleri düşmektedir. Ancak yine de metal altyapılı porselenler daha ucuz yapılabilmektedir. Çünkü bu malzemelerin maliyetleri düşüktür. Zirkonyum üretimi için kullanılan alt yapı yani bilgisayar ile tasarım ve bilgisayar ile üretim teknolojisi yüksek bir yatırım maliyeti taşır. Bunun ötesinde her diş yapımında kullanılan blokların maliyeti ve bunun üzerine bir teknisyen el emeği ilave edilmektedir. Ucuz üretilen zirkonyum diş kaplamalar da en sık karşılaşılan sorun kırılma sorunudur. 
Kırılan zirkonyum diş kaplamanın tamiri mümkün değildir. Ancak yeniden yapılması gerekir. Zirkonyum malzeme de ortaya çıkan kırıklar iki nedenle oluşabilir. Bunlardan ilki üretim aşamasında olan hatadır bu malzemenin kalitesinden öte hatalı tasarlama biçiminden kaynaklanır birleşme noktaları yeterli dayanma gücünü ve tasarı yapılmaz ise çiğneme sırasında özellikle köprülerde kırık meydana gelir.
Diğer bir dişikırık nedeni ise zirkonyum köprülerin hatalı kullanılmasıdır. Yani kendi dişlerimiz ile yememizi mümkün olmadığı besinleri örneğin fındık fıstık gibi kabuklu yiyecekleri yediğimizde dişler üzerine gelen aşırı kuvvet nedeniyle zirkonyum diş kaplamalar özellikle Köprülerde kırık meydana gelebilir.