Arayüz fırçası nasıl kullanılır?

Diş hekimliğinde az bakım ürünleri arasında yer alan arayüz fırçası kullanımı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Ağız sağlığını korumak amacı ile düzenli diş fırçalamanın öncelikli bir gön tam olduğunu unutmamak gerekir. Ancak diş fırçalama her zaman yeterli ağız temizliğine sağlayamaz. Dişler ne kadar iyi fırçalanır sıfır Çalasın fırçanın ulaşamayacağı bölgeler olacaktır.
İyi bir ağız bakımı sağlayabilmek amacıyla diş fırçasına ilave olarak diş ipleri, arayüz fırçası ve ağız gargarası kullanımı tavsiye edilmektedir. Yemek yedikten sonra dişler üzerinde, arasında ve dilimiz üzerinde gıda birikintileri kalacaktır. Aslında fizyolojik olarak konuşma yutkunma ve istirahat halinde bile gerek değil dudak hareketleri gerekse tükürüğün yıkama fonksiyonu sayesinde ağız kendi kendisini temizlemeye çalışır. Şekerli besinler ve öğütülmüş besinlerin kullanımının artması ile birlikte ağzın kendi kendine yaptığı temizliğin yeterli olmadığı iyi bir ağız bakımı yapılmadığı taktirde diş ve diş etlerinde sorunlar ortaya çıktı açıktır.
DİŞ İPİ KULLANIMI
Dişler fırçalandıktan sonra diş ipinin kullanılması önerilir. Diş ipi sayesinde dişler arasında fırçanın giremediği alanlara ulaşmak mümkün olacaktır. Özellikle dişlerin evi olmazsa birbiri üzerine yatık olması diş ipi kullanımını gerektirir. Ağızda diş taşı oluşma fazla ise diş ipi taş oluşumunu da engelleyecektir. 20 veya 30 santim uzunluğunda bir diş ipi kopardıktan sonra her iki elinin işaret parmaklarına sarılarak gerginleştirilebiliyor dişler arasından ara yüze sokulur. Diş etine zarar vermeden arayüzden aşağıya doğru silmesi gerekir. Dişin bir yüzeyi üzerine yaslanarak yukarıya doğru hareket ettirilerek dişinin yan yüzünde biriken gıda artıkları uzaklaştırılmaya çalışılır. İp bir miktar Parma sarılarak temiz kısmı ile diğer dişin yan yüzeyine bastırılır ve tekrar yukarıya doğru çekilir. Bu sayede arayüzde her iki dişin yan bölgelerinin temizlenmesi sağlanır. Dikkat edilmesi gereken konu ve şifrenin arayüzden sokulduktan sonra dişeti üzerine baskı yapmamasıdır. Dişeti kullanımında sağlıklı diş etinin kanamaması gerekir. Diş etinde sorun var ise tanıyabilir. Düzenli diş fırçalama ve doğru ağız bakımı sayesinde diş eti kanamasının ortadan kalkması gerekir. Bir hafta içerisinde diş eti kanamanız her fırçalama seansında devam ediyor ise mutlaka diş hekimine gidip kontrol ettirmemiz tavsiye edilir.
Diş köprüleri var ise köprünün önündeki diş ile köprü arası ve köprünün arkasındaki diş ile köprü arası fırçalanır. Köprüde işler birbirine bitişik olduğu için araya ip girmeyecektir. Aynı şekilde diş kaplamaları da birbirine bitişik yapıldığı durumlarda diş ipi kullanımı gerekmez. Ancak diş kaplaması veya diş köprüsü ile dişin arasındaki bölgeye diş ipi ile yapılacak temizlik hem köprünün daha uzun ömürlü olmasını hem de dişin arayüzünde Çürük oluşmamasını sağlar.
arayüz fırçası kullanımı 
ARAYÜZ FIRÇASI KULLANIMI NASIL OLMALI?
Diş bakımının önemli bir aşaması da ve şifre kullanımı ve arayüz fırçası kullanımıdır. Arayıp fırçaları özellikle diş etinde çekilme olan hastalar için önerilir. Bunun dışında implant yapılmış ağızlarda diş eti olmadığı arayüz bölgelerinde kullanıma uygundur. Diş köprülerinde köprü gövdesi ile diş eti arasında yiyecek artıklarının kalmaması ve bu bölgelerin temizlenerek sağlıklı bir şekilde diş köprüsünü kullanabilmek için arayüz fırçaları önerilebilir. Diş hekiminiz size hangi boyda bir arayüz fırçası almanız gerektiği ile ilgili bilgi verecektir. Yandaki şekilde beyaz sarı kırmızı olarak devam eden inceden kalına renklere göre ayrılmış ara yüz fırçaları görüyorsunuz.
Sizin için en uygun olan oyunda arayüz fırçasını diş hekimi önerecektir. Bir çok eczanede kaliteli arayüz fırçalarını bulmak mümkündür. İnternet üzerinden de arayüz fırçası satın almak mümkündür. Kullanım sonrası arayüz fırçasını yıkayıp daha sonra tekrar kullanabilirsiniz. Ara yüz fırçaları tek kullanımlık değildir. Seyahat için olan fırçalar da kapak bulunmaktadır. Evde kullanım için fırçayı asma aparatı alabilirsiniz.