Estetik diş yapımında zirkonyum

Diş hekimliğinde malzeme ve teknoloji ile elde edilen ilerlemeler diş kaplamalarında fiziksel özelliklerinin yanı sıra estetik olarak da ilerlemelerin kaydedilmesine imkan tanımıştır. Kullanılan zirkonyum malzemesi basınçlara karşı dayanıklılığı estetik özellikleri ve vücut ile biyolojik uyumlulugu sayesinde her geçen gün daha geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.
Zirkonyum ile yapılan diş kaplamaları ve diş köprüleri yaklaşık 2007 yılından beri uygulanmaktaydı. Artık implantların üzerine koyulan abutmentlar ve inley onley diş dolguları da zirkonyum ile uygulanmaktadır. Bu yazıda zirkonyum un dental sektördeki kullanım alanları ve avantajlarını anlatmaya çalışacağım.
Zirkonyum 1789 yılında Alman kimyacı tarafından bazı değerli taşları ısıtarak elde edilmiş bir malzemedir. Atom numarası 40 atom ağırlığı 91.22 dir. Kimyasal olarak saf zirkonyumu elde etmek oldukça zordur. Zirkonyum doğada saf metal olarak bulunmaz. Zirkonyum oksit bileşiği şeklindedir.
zirkonyum diş kaplama 
Zirkonyum malzemeleri diş hekimliğinde kullanım alanları
Bir sabit bölümlü protez olarak kullanımı:
Biyolojik uyumlu olması ve estetik özellikleri gibi üstün vasıfları zirkonyum tercih edilen bir diş malzemesi yapmıştır. Zirkonyum alt yapı olarak kullanılır ve üzeri porselen ile örtülür. Zirkonyum kaplamalar da büyük olumsuzluk chipping ki adı verilen yüzeyden küçük kopma ve atmalarıdır.  Bunun nedeni 1- Oklüzal travma 2- zirkonyum üzerindeki seramiğin yetersiz kalınlığı 3- porselen fırınlanmasından kaynaklanan basıç 4-Vener porselen tarafından korun zayıf ruslanabilirliği 5-Kor ve cennet malzemenin genleşme katsayılarından farklar 6- Veneer seramik uygulama tekniği (abakalama veya püskürtme)
Zirkonyum seramiklerini diş hekimliği uygulamalarına girmesinden bugüne kadar geçen zaman içerisinde her geçen gün giderek artan bir hızla kullanımı yaygınlaşmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar her geçen yıl daha da artmakta ve ilerlemektedir. Zaman içerisinde zirkonyum malzeme ile diş hekimliği uygulamalarının daha da başarılı sonuçlar vereceği düşünülmektedir.
.