ZİRKONYUM DİŞ İLE PORSELEN KAPLAMA FARKI

Dişler üzerine kaplama yapılması gerektiğinde seçeneklerden bir tanesini zirkonyum diş kaplama olduğunu belki duymuşsunuzdur. Son yıllarda adından her geçen gün daha fazla söz ettiren zirkonyum diş kaplama bir çok özelliği ile ön planı çıkmakta. Özellikle ön diş kaplamalar yapılması gerektiğinde zirkonyum daha fazla tercih edilen diş kaplamasıdır. Ön dişler de neredeyse artık metal alt yapılı porselen diş kaplamaları kullanılmamaya başlanmıştır. Estetik olarak büyük avantajlar sağlayan zirkonyum kaplamanın ön plana çıkmasındaki nedenleri Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan aldığımız bilgiler ile anlatmaya çalışacağız.
Metal alt yapılı porselenlerede dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan metal, diş eti kenarında koyu renklenme oluşturup estetik problemler yaratmaktadır. Zirkonyum diş kaplama ile bu sorunun tamamen önüne geçilmiştir. Malzeme olarak beyaz renkli ve diş eti ile uyumlu sorunsuz bir malzemedir. Diş renginde olması nedeni ile alt yapının üzerine ayrıca bir renk kapatıcı tabaka kullanmaya gerek yoktur. Laboratuvar aşamasında teknisyeni oldukça zorlayan metal rengi zirkonyum uygulandığında sorun olmaktan çıkar. Mesafenin az olduğu durumlarda zirkonyum üzerine porselen ilave edilmeden de kullanılabilmektedir.
Diğer bir önemli avantajı ise ısı iletkenliğinin nerede ise diş ile yakın seviyede olmasıdır. Metal kullanıldığında ısı iletkenliği yüksek olur ve soğuk sıcak hassasiyeti daha fazla olmaktadır.
En önemli konulardan bir tanesi olan teknik aşamalar hakkında da bilgi vermeye çalışayım. Metal kullanılan kaplamalar da eğitilen metal döküm yapılarak diş kaplaması alt yapısı elde edilir. Döküm sırasında ısınan metal oksitleniyor. Diğer taraftan döküm sonrasında çatlaklar oluşur. Dökümden sonra oluşan çatlakların temizlenmesi ve kaplamanın model üzerine uyumlandırılabilinmesi için diş teknisyeni metalin içerisinden ve üzerinden aşındırma yapmak zorundadır. Tesfiye olarak adlandırılan bu aşama aslında kaplamanın diş ile tam uyumlu olmasına engel bir aşamadır. Tesfiye sırasında bazı bölgelerde fazla bazı bölgelerde az aşındırmaya yapılabilir. Buda diş ile kaplama metali arasında olması gerekenden fazla boşluk oluşması anlamına gelir. Zaman içerisinde kaplamanın altındaki yapıştırıcı ilacın erimesi ve bu boşluğun çürük oluşumu için elverişli ortam yaratması söz konusudur. Oysa zirkonyum alt yapılı diş kaplamalar da tasarım tamamen bilgisayar tarafından yapılır ve üretim aşaması da bilgisayar ile kazılarak tamamlanır. Bu sayede ağızdaki kesik diş ile hazırlanan zirkonyum kaplama alt yapısı arasında ideal oranda boşluk kalır. Yapıştırıcının erimesine engel olacak ince bir boşluk olduğu için senelerce hiçbir sorun yaşanmadan sağlıklı bir şekilde kullanılabilen diş kaplamaları üretilmiş olur