İMPLANT TEDAVİSİ

Bildiğimiz gibi çekilen dişlerin yerini doldurmak için ya bir diş köprüsü ya da bir implant uygulamak gerekir. Dişlerde fazla sayıda kayıp var ise takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerde gerekebilir. Günümüzün popüler diş tedavilerinden bir tanesi olan implant hakkında diş ekimi Sertaç Kızılkaya dan bilgi aldık.
İmplant vücutla her zaman uyum sağlar mı?
En çok merak edilen konulardan bir tanesi vücudun implantı reddedip reddetme yiyeceğidir. İmplantlar titanyum malzemesinden yapılır ve titanyum doku dostu olduğu uzun yıllardır kullanılan sağlıklı bir malzemedir. Vücutta implantın tutunamaması malzeme ile ilgili değildir. Titanyum tıp ve diş hekimliğinde başarısı kanıtlanmış bir malzemedir. Planların başarısızlığı genellikle uygulama sırasındaki basınç, vücut direncinin yüksek olamaması veya işlem sonrası da erken dönemde yük gelmesi gibi sebeplerden kaynaklanır. Gerek cerrahi işlem sırasında gerekse implantın yapım aşamasından sonra ağız hijyenin iyi olması da en önemli faktörlerden bir tanesidir. Günümüzde diş implantları %90'ın üzerinde başarı göstermektedir. Bazen üst çene de sinüs boşluklarının olması yeterli kemik desteğini sağlayamaz. Birincil tutunma olarak adlandırılan İmplant ın yerleştirildiği andaki stabilitesi son derece önemlidir. Kemik dokusunun yumuşak olması da birincil stabiliteyi olumsuz etkiler. Üzerine erken yük verilen kemik dokusu ile kaynaşmaları tamamlanmadan hareket edecekleri için başarı oranı daha az olanlardır. Başarılı bir ilan için genel olarak cerrahi işlem sonrası en az 2 ile 3 ay beklemen tavsiye edilir. Günümüzde implantların yüzey özellikleri geliştirilmiş ve bağlantı problemi kalmamıştır. İhtiyati 1000'den hemen sonra, implant üzerine hemen yük verilmesi, ağız bakımının yeterli olmaması gibi yol açabilmektedir. Aşırı sigara alkol sigara tüketimi lan başarısını olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
İmplant
İMPLANT BÖLÜMLERİ
Ağızdaki kemiğin miktarı ve yoğunluğu yeterliyse büyük olasılıkla implant da sorun yaşanmaz. Ancak kemik hacminin az olduğu veya kemiğin yumuşak olduğu vakalarda implant başarısı azalabilir.
KAÇ İMPLANT YAPTIRMAM LAZIM?
En çok sorulan ve cevabı hem basit hem zor olan bir soru. Eksik dişlerin var kaç implant yaptırmam lazım dediğinizde inanın bunu cevaplamak çok zor çünkü eksik bir isteğimize söyleseniz bile bunların yan yana farklı bölgelerde mi ya da farklı çenelerde mi bilmek gerekir.  Her kişi için implant planlaması farklı olur.25 yıldan fazla meslek hayatım boyunca birbiriyle aynı iki hasta görmedim. Buradan hareketle sizin içinde yapılacak lan tedavi planına büyük adam taşıyoruz. Çekilmiş dişlerin yerleri, yanlarındaki dişin durumu, kapanış, karşı çenedeki dişlerin durumu, çiğneme basıncınız gibi bir çok faktör yapılacak diş tedavisinin planlanmasını etkiler. 
Diş etlerimizin sağlığı diş gıcırdatma olup olmaması, dudak kalın daha önce kullandığınız protezler, bizim implant planlaması yaparken dikkate aldığımız konulardan sadece birkaç tanesi. Ancak genel olarak tek bir diş eksik oraya yapılabilecek tedavi alternatifi olarak implant veya diş köprüsünü söylemek gerekir. Yanyana 2 diş çekilmiş ise bir implant ile yapılacak tedaviyi başarılı bir şekilde tamamlamak mümkün olmayabilir. Çekim boşluğunun genişliğine göre iki implant önerilebilir. 
Üç dişin eksik olması durumunda ise iki tane implant ve arada bir adet boşluk bırakılması üç diş eksikliğinin implant üzeri köprü ile giderilmesi mümkündür. Tıpkı iki diş arasına köprü yapıldığı gibi iki implant arasına da üçlü bir köprü yapılır. Sağlıklı bir şekilde kullanılan bir implant köprüsü olacaktır. İmplantı öndeki diş ile bağlanmak tercih edilmez. Çünkü dişin hareketliliği vardır. İmplant kemik içerisinde sabittir. Bu nedenle diş ile İmplantın birbirine bağlandığı köprüler tercih edilmez. Ancak mecbur kalındığında kullanılan bir yöntemdir. 
Çoklu diş eksiklikleri ve implantların kullanılması daha karmaşıktır. Alınan çene raddede değerlendirilip iyi bir statik hesaplama yapılarak planlama gerçekleştirilir. Bu sayede uzun ömürlü ve sağlıklı implant ve implant üzeri protezlere sahip olabilirsiniz. İmplant fiyatlarından çok yapılacak implantların doğru planlanması ve uygulanması önem taşır. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya ucuz fiyatlar ile yapılan implantlar bazen sökülerek yeniden yapılmasının aslında daha yüksek maliyetlere yol açtığını belirtti. Bu nedenle kaliteli implantları doğru planlama ile iyi şartlarda uygulamak gerekir yani diş hekimi Kızılkaya hastaları fiyat ile değil kalite ile implant ve doğru planlamanın önemi konusunda uyardı. İmplant ile ilgili daha ayrıntılı implant sayfamızda bulabilirsiniz.