Dişeti Hastalıkları

Dişeti Hastalıkları

Dişeti dokusunun çeşitli  etkenlere  karşı olan cevabı değişiktir.Bu iltihapsal cevabın şiddeti az veya çok olmaktadır.
Dişeti hastalıklarının en fazla rastlanılan çeşidi kronik dişeti iltihabıdır ve genellikle çevre destek dokulara da yayılarak periodontal hastalığın başlamasına neden olur.
Dişeti iltihaplarının başlangıç seviyeleri genellikle hastalar tarafından farkedilmez,düzenli dişhekimi kontrolleri olmayan insanlarda basit olan bu dişeti hastalıklarının seyri daha ciddi önem taşıyan ilerlemiş dişeti hastalıklarına neden olur.İlerlemiş olan dişeti hastalıkları periodontitis olarak isimlendirilir.İlerlemiş dişeti enfeksiyonlarında dişleri çevreleyen yumuşak ve sert doku olarak tabir edilen çene kemiğinde kayıplara neden olmakta ve kemik erimeleri devamında mevcur dişelrin sallanması ve seri olarak kaybedilmesine yol açar.
Dişeti hastalıklarında dişeti ve çevre doklularında çeşitli değişiklikler meydana gelir.
Dişeti renk değişikliği: 
Sağlıklı dişeti dokusu genel olarak açık pembe veya gül pembesi renginde tarif edilmektedir.Bu renk tonu ırksal olarak bazı değiklikler gösterebilir.İnsanların normal dişeti rengindeki değişiklikler dişeti hastalıklarının başlangıcına işaret eder.

Dişeti renk değişikliğinin nedeni iltihaplı bölgelerinonarımı için  kan dolaşımında meydana gelen savunma amaçlı değişikliklerdir.Dişetlerinde belirginleşen daha kırmızı görüntü bu bölgedeki kılcal kan damarlarını genişlemesi ve daha fazla kanlanmasıdır.Enfeksiyona bağlı olarak dişeti bölgesindeki kılcal kan damarlarının yapısıda bozulmakta,yemek yerken ,fırçalarken hatta kendiliğinden kanama meydana gelmektedir.
Dişeti büyümeleri: 
Dişeti hacminde görülen artışlar dişeti hastalığının genel bir özelliği olarak kabul edilmelidir.Nedenleri
-Dişeti apsesi ve periodontal apse
-Hormonal (hamilelik ,ergenlik öncesi dönem)
-Lösemi
-C vitamini eksiklikliği ve diğer nedenler.
-kronik dişeti hastalığı
-Epilepsi hastalarının kullandığı dilantin türevi ilaçların neden olduğu büyümeler
-Kalıtımsal

Dişeti Kanaması: Sağlıklı dişetinde kanama olmaz.Dişeti kanamasının şiddeti ve süresi değişiklik göstermektedir.Fazla dişeti kanaması en çok kronik dişeti iltihabında görülür.Kanama kronik ve sık sık tekrarlar.Elma gibi sert gıdaların ısırıldığında,diş fırçalamada,kürdan uygulamada veya diş gıcırdatmada meydana gelebilir.Sıcak gıda tüketimleri ve kimyasal maddelerin travması sonucuda kanama izlenebilir.Pıhtılaşma problemi olan ve kan hastalıkları bulunan bireylerde de kanama görülebilir.

Dişeti çekilmesi:Dişeti dokusunun normal sınırı olan mine-sement sınırından dişin kökü yönüne çekilmesine dişeti çekilmesi (dişeti atrofisi) denilmektedir.
Dişeti çekilmesi nedenleri:
Yaşlanma
Yanlış diş fırçalama:fırçalama sırasında diş fırça kıllarının aşırı baskısı veya yanlış seçilen diş fırça tipleri ile yapılan travmatik fırçalama ile dişeti çekilmesi olabilir.Böyle hastalarda ağız hijyeni çok iyi ve bakteri plağına rastlanılmaz.
Diş arkı üzerindeki diş veya dişlerin ark dışında yer almaları: dişler ağızda belli bir ark hattında ve dizilişte yer almaktadır.Dişlerin bu ark dışında kalmaları veya farklı yönlerdeki eğimleri ortodontik tedavi ile çözümlenir.Dişlere tutunan dişetleri dişlerin farklı konumları yada ark hattından uzak yerleşmelleri sonucunda çekilebilirler.
Dişeti iltihabı yada periodontitis sonucunda dişeti kenarlarında meydana gelen iltihap ve yapı bozuklukları dişeti çekilmesine neden olur.
Periodontal ceplerin ortadan kaldırılması amacı ile yapılan operasyonların hemen hepsinde tedaviden sonra az veya çok miktarda dişeti çekilmesi olabilir.Bu çekilme bir rahatsızlık olarak algılanmamalı aksine enfeksiyonlu dokunun eliminasyonu sonrası sağlıklı dokunun yerleşmesi olarak kabul edilmelidir.
Diş sıkan veya gıcırdatan (bruksizim) hastalarda dişeti çekilmesi görülmektedir.Dişlere gelen aşırı ve yanlış kuvvetler dişetinin seviyesinin aşağıya doğru kaymasına neden olmaktadır.
Uyumsuz yapılan dolgular veya çiğneme teması yüksek olan seramik porselen yada diğer maddelerle yapılan kaplama kron köprü protezlerde dişeti çekilmesine neden olmaktadır.