İmplant Tek Diş Uygulamasi

İmplant diş başarılı bir uygulama olarak çok duyduğumuz bir tedavi yöntemi. Diş çekildiğinde yerine onun fonksiyonunu ve görüntüsünü taklit eden yenisini yapma ihtiyacı doğar. Çünkü sadece çiğneme değil, konuşmamız ve estetiğimiz de bozulur. Bu yazıda tek diş eksikliğinde implant tedavisinin sağladığı avantajlar ile bilgili kısa ve anlaşılır bilgiler vermek istiyoruz. Sizi sıkmadan ve tıbbi terimlerin içerisinde kaybolmadan bir dişinizi çekilince onun yerine ne yapılabilir? Nasıl yapılır? Hangi durumlar olumsuzluk yaratır? gibi sorulara anlaşılır ve işe yarayan cevapalar bulacaksınız.
Şimdi öncelikle hangi nedenle olursa olsun bir dişin çekimi gerektiğini ve büyük bir travma olmadan diş çekiminin gerçekleştirildiğini düşünelim. alışılagelmiş şekilde diş çekim boşluğnu doldurmak için diş köprüsü uygulanabilir. Ancak çekilen diş boşluğunun önündeki ve arkasındaki dişlerde herhangi bir çürük, kırık veya kanal tedavisi ile ilgili bir problem yok ise, o dişlerin kesilmesi istemeyiz haliyle.
Diş köprüsü'nde iki diş kesilerek üzerine yapılan kaplama da aradaki çekim boşluğu doldurulur. Bu sayede diş köprüsü çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplantlar iki yandaki dişlerin kesilmesi gerektirmez. En büyük avantajları budur. Çekim boşluğunda bulunan kemik içerisinde diş kökünün taklit eden silindirik titanyum implant vidası yerleştirilir.  Bu durumda kuvvetleri  vida aracılığı ile diş kökünün de önceden içerisinde olduğu çene kemiğine iletilir. Kuvvetler çene kemiği tarafından karşılanır.

İmplant Uygulama Zamanı? 

Çekilen diş boşluğunda kemik oluşumu için yeterli süre beklendikten sonra o bölgeye implant yapılabilir. Genellikle alt çene için 2 üst çene için 3 ay beklemek gerekir. Çekim olan bölgenin olağan dışı bir enfeksiyonu olmadığında bu süre geçerlidir. 
Bazen iltihap olmadan yapılan diş çekimlerinde de implantı hemen uygulamak mümkün olabilir. Bu durumda sıkı takip gerekir. Çekim boşluğuna diş kökünün çapına uygun implant seçilerek yerleştirilir İmplant yapımı sonrasında hemen gerçekleşen tutuculuğa primer stabilite adı verilir. Primer stabilitenin yeterli oranda sağlandığı durumlarda çekim sonrası uygulanan implant tedavisi büyük oranda başarılı olabilmektedir. İmplant  uygulama zamanı nasıl belirlenir? Diş çekimi ile birlikte mi implant yerleştirilmelidir yoksa çekim bölgesinin iyileşmesini bekleyerek yapmak mı daha uygun olacaktır. Her hasta için farklılık gösteren bu karar ancak size yapacağımız kontrol ve muayene sonrası rahatlıkla söyleyebilirim. diş röntgeninde kemik durumu, diğer dişlerin durumu, ağız bakımı gibi birçok etkeni birlikte değerlendirebilmek için mutlaka muayene olmanız gerekmektedir dedi. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

İmplant Bekleme Zamanı 

İmplant uygulandıktan sonra üzerine diş yapabilmek için belirli bir süre beklemek gerekir mi? Bu da en çok sorulan sorulardan bir tanesi. Peki hemen iltihap üzerine diş nasıl yapılıyor? Hemen cevap verelim.
 Öncelikle implantın kemik ile tam bir tutunma sağlaması için zamana ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Ancak tek bir implant uygulandı ise ve diğer dişler birbirleri ile temaslarda bulunuyor ise estetiği sağlamak adına fonksiyona girmeyecek şekilde implant üzerine bir diş yerleştirilebilir. Kemik ile tutunma aşaması tamamlandığında bu dişin değiştirilerek yenilenmesi ve fonksiyon sağlaması iyi olacaktır. Benzer bir uygulamada implantlar yerleştirildikten sonra üzerine doğrudan protez uygulanmasıdır. Dişler daha azdır sağ kalım oranları bekleyerek yapılan implanr ile karşılaştırıldığında daha azdır. Bilimsel araştırmalar kabul edilebilir oranda sağ kalım sreleri verdiği için implant yapımından hemen sonra yükleme prosedürü uygulanabilmektedir. ancak birkaç ay sonra protezin mutlaka yenilenmesi gerekir. 

İmplant Yapımında Olumsuzluk Yaratan Durumlar

Çekim bölgesinde kemiğin yeterli olmaması önemli bir problemdir. Komşu diş köklerinde enfeksiyon olması, diş eti hastalığı, kontrol edilmeyen şeker hastaları, vücut savunma direncinin düşük olması, diş sıkma ve gıcırdatma gibi olumsuz alışkanlıklar ve sigara kullananlar elverişiz vakalardır. Kalp hastalığı implant diş yapımına engel değildir.