ÖN DİŞ ESTETİK DOLGUSU

Dişlerimizin hepsi kıymetlidir. Ön dişlerimiz estetik olarak bozulma gösterdiğinde bizi daha çok rahatsız eder. Ben diş estetiği günümüzde giderek daha büyük önem kazanmaya başlamıştır. Çünkü cep telefonlarındaki fotoğraf makinaları ile öz çekim yapan insanlar artık dişlerini daha çok görüyorlar ve daha fazla dikkat ediyorlar. En mutlu anlarında insanlar dişlerindeki bozuklukları görmek istemiyorlar.
Diş hekimleri de özellikle ön diş estetiği için yeni teknoloji malzemeler kullanarak daha güzel bir gülümseme yaratma çabasındalar. Gelişen teknoloji bilgisayar destekli ön diş kaplamaları içinde devreye giriyor. Daha estetik görünen malzemeler diş hekimliğini hizmetinde. Bu malzemelerin üç boyutlu tarayıcılar ile tasarlanıp üretilmesi daha yüksek kalitede uyum ve daha uzun ömür anlamından taşıyor. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya ön diş estetiği için kullanılan malzemelere sorduk. Bakın şimdi ön diş problemleri nde en çok kullanmam yöntemleri sizler için paylaşıyoruz.
ZİRKONYUM DİŞ 

Öncelikle dişi kaplamadan önce yapılabilecek diğer tedavi seçenekleri gözden geçirilmelidir. Mümkün olduğu kadar dişin canlılığı korunarak üzerinde estetik işlemler yapılabilir. Bildiğiniz gibi dış kaplamasında çepeçevre diş kesilerek işlem yapılmaktadır. Oysa ön diş için kullanılan laminat diş kaplamalar sadece ön yüz aşındırması ile üretilmektedir. Dişim üzerindeki problem başlangıç halindeki bir çocuk ise estetik ön diş dolguları ile problem ortadan kaldırılabilir. Günümüzde kompozit dolgu maddeleri geliştirilmiş ve doğal diş kadar estetik görünüme kavuşmuş tur. Bukalemun etkisi ile diş rengine alan dolgular uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilmektedir.
Diş dolgusu ile tedavi edilemeyecek kadar geniş çürükler de ise kaplama yapmak en iyi seçeneklerden birisi olabilir. Böyle bir durumda diş kaplaması doğal diş görüntüsünü sağlayan estetik malzemeler ile seçilmelidir. Günümüzde zirkonyum diş kaplamalar estetik özellikleri ve sağlamlıklarıyla ön plana çıkmaktadırlar. Ön diş kaplaması söz konusu olduğunda zirkonyum diş kaplama en çok tercih edilen seçeneklerden bir tanesidir. İçerisinde metal bulunan porselenler ile karşılaştırıldığında bir çok olumlu özellikleri vardır. Kısaca bahsetmek gerekirse metalin ışık yansıtmaması nedeni ile farklı ışıklar altında değişik görüntü vermesi ve doğal görünmemesi en büyük etkendir. Bazı hastalar İçin metalin alerji yapması da söz konusudur. Zirkonyum diş kaplamalar da Alarcın söz konusu olmamaktadır. Uzun yıllar kullanabileceğimiz estetik ön diş kaplamalar için zirkonyum veya en pres diş kaplamalar tercih edilir. Diğer yazımızda porselen diş kaplamalar, sil koyayım diş kaplamalar, lamina diş, en pres diş arasındaki farka okuyabilirsiniz.