Zirkonyum porselen kalama diş nedir fiyati nedir avantajı dezavantajı zirkon

                       Yıpranan ve çürüyen dişler için kaplama yapmak aslında iyi bir fikirdi. Dişi ağız ortamından uzaklaştırmak ve çürük yapan bakterilerle temasını kesmek gerkliydi çünkü.
                       Küçücük dişi hatasız bir şekilde kapatmak ve o kapağıda çıkmadan ağızda tutmak gerekliydi.,Kolay işlenebilir olması nedeni ile altın kullanılarak başlandı işe.Hem oligodinamik etkisi vardı hemde kolay işlenebiliyordu.Esneme özelliğinden de yararlanarak dişin üzerine baskı ile oturtuluyor ve böylece diş kaplamasının çıkması engelleniyordu.
                       Estetik olarak altın sarısı günümüz için kabul edilemez olsada o günün koşullarında prestij olarak algılanıyordu.Hem pahalı bir maden olması hemde az sayıdaki diş tabibi tarafından yüksek ücretlerile yaptırılması kişiye ayrıcalık veriyordu.
Hatta diş problemi olmayan ama zenginliğini göstermek isteyenlerde sağlam dişlerinin üzerine altın kaplama yaptırmaya başlamıştı.
                      Ağzında hiç diş olamyan ve total protez taşıyan kişilerde bu modadan geri kalmadılar ve total protezlerindeki bir veya birkaç dişi altın kaplama yaptıranlar gibi altın yaptırdılar.
Kaplama yapmak dişi koruma amaçlı başlamış ve moda haline gelerek yaygınlaşmaya başlamıştı.Altın kıymetli bir metaldi ve firesi de hatırı sayılır bir kar bırakıyordu meslek erbablarına.
Ama altının yerini sarı metaller almaya başlayınca artık yeni birşeyler e yönlenmek gerekiyordu ve biodent  veneer kuronlar  ortaya çıktı.
                     Plastik esaslı bu kapamalar diş rengindeydi ve altın ve metal dişler  yerini biodent plastik veneer kuronlara bıraktı.İlk takıldıklarında estetik olarak  tartışmasız bir üstünlükleri olmasına rağmen zaman içerisinde aşınma ve renk değişiklileri oluyordu. Aşınan dşler çene ekleminde problemler yaratıyordu. Plastiğin altındaki retansiyon incileri dile takılyordu.Izosit ve S likitli akrilik dşler kısa bir süre alternatif olduslarsa da porselen  malzemesi  diş hekmliğinde yerini almaya başlamıştı.
                      Çalışma güçlüğü kırılgan lması ve metal ile bağlantısındaki problemler nedeni ile soru işareleri vardı.Hem hekimlerin hem hastaların kafaları çok karışıktı.Porselen üzerine yaılan makyaj ile doğal dişleri taklit etmede de çok başarılıydı ve zamanla hakettiği yeri aldı.
                      Uzun süre hem aşınmalara karşı dayanıklı olması hemde estetik ve biyolojik üstünlükleri nedeni le tahtını koruyan metal seramikler altlarındaki metalin ışığı geçirememesi nedeni ile dezavantaj oluşturuyorlardı.
Işık geçirgenliğini sağlamak için  metalsiz porselenler Empress ve diğer metalsiz porslenler ile ön bölgedeki renk sorunlarını yokederken dayanıklılık ve maliyet olarak hastalar için yüksek maliyet getirdi.
                      Ve bu uzun maratonun ardından zirkonyum porselen kuronlar sahneye çıktı.Cad cam sistemler ile birlikte zirkonyum blokların kazınması ile elde edilen zirkonyum kaplama dişler artık serinin lideri.
                       Hastalar için olduğu kadar dişhekimlerinide mutlu eden zirkonyum dişler maliyetlerinin yüksek olması dışında bir dezavantaj oluşturmadılar.Laboratuvarlar zirkonyum diş yapmak için hatırı sayılır bir altyapı malieti yükünün altına girmişlerdi çünkü.Bu yatırım aslında fazlası ile geri döndü diş teknisyenlerine.Diş teknisyenleri yüksek fiyatlarla başladıkları bu malzemeyi artık daha uygyn fiyatlar ile yapablmekteler.
                        Dişeti ile dişin birleştiği kenardaki karartı  metalin koyu renginin dişeti içerisinde koyu mor bir renge sebep olur. Zirkonyumun açık rengi ile bu sorun ortadan kalkar.
                       Hassas ölçü sistemleri ile dişeti üzetine gelen baskı tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Kaplama kenarlarının dieti ile uyumununn iyi olmaması sorunu çoğu zamn dişetinde dolaşımın bozulmasına ve dişeti iltahabı ile dişeti kanamasına neden olmaktadır.Zirkonyum dişler ile bütün bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.
Diş Hekimi
Sertaç Kızılkaya

 www.zirkonyumdisfiyati.com    www.dislerinibeyazlat.com www.zirkonyumdisnedir.com

Yorumlar