Estetik Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk

Estetik dişler zirkonyum
Estetik Diş Hekimliği İstanbul
Soru: Porselen diş mi yoksa plastik diş mi yaptırsam daha iyi olur? 

Cevap:
 Porselen materyali daha dirençli olduğu için, her açıdan bakıldığında plastik yerine porselen kronların tercih edilmesi gerekmektedir. 

Soru: Ağız kokusunu engellemek için ne yapabilirim? 

Cevap:
 Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile etkileyebilir. 
- İleri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi edilmelidir. 
- Ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir. 
- İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir. 
- Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın. 

Soru: Bir diş fırçasını ne kadar kullanabilirim?

Cevap:
 Genelde 3-4 ay kullanılabilir. Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar dişlerinize zarar verebilir. Çocuklar ise henüz doğru fırçalamayı tam olarak uygulayamadıklarından daha çabuk fırça eskitirler.

Soru: Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?
Cevap:
 Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır .

Soru: Diş çekiminden sonra neler olur, neler yapılmalıdır? 

Cevap:
 Ortalama 3 saat sonra, uyuşukluk hissi geçer. 
- Çekim yerine konan pamuk tampon,15 dakika dişler sıkılarak bastırılmalıdır, çekim yarasının ilk andaki kanaması bu tamponlama ile durdurulmaktadır. 
- Pamuk tamponun sık sık değiştirilmesi pıhtılaşmayı geciktireceğinden tavsiye edilmez. 
- Tampon atıldıktan sonra ( kişiye ve yara yerine göre ) pıhtılaşma başlayana kadar sızıntı şeklinde bir kanama olur. 
- Uyuşukluk geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir. Bu durumda( Aspirin dışında ! ) ağrı kesici bir ilaç kullanılabilir. 

Soru: Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?
Cevap:
 Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. Bunlar: 
- Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. 
- Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. 
- Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin. 
- İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.

Soru: Diş gıcırdatmanın tedavisi var mıdır? 

Cevap: 
Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir. 
Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir: 
- Stres terapisi, 
- Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, 
- Kas gevşetici ilaç uygulaması, 
- Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, 
- Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları. 

Soru: Süt diş çekimi alttaki dişe zarar verir mi?

Cevap:
 Zamanı geldiğinde yerini almak hareket eden daimi dişler üzerlerindeki süt dişlerinin köklerini eritirler ve süt dişi sallanmaya başlar. Hekim diş çekimi sırasında altındaki daimi dişe zarar vermemek için özen göstermelidir. 

Soru: Çocuğumun tel takmaya ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Cevap:
 Dişlerin çapraşık ve sıkışık durması, birbirlerinin üstlerine binmiş olmaları, üst ya da alt çenenin diğerine göre daha fazla önde ya da geride durması ortodontik tedavinin gerekliliğini gösteren durumlardır. Bunu yanısıra; çiğnemede güçlük, ağızdan nefes alma, , dili ön dişlere bastırma, parmak emme alışkanlığı, ve çene kemiğinden gelen çıtırtı ve benzeri sesler de ortodontik tedavinin yapılmasını gerektirebilir. Çoğu zaman ortodontik tedavinin gerekliliği kolayca anlaşılmayabilir. Çocuğunuzu dişhekimi muayenesine götürerek bu durum konusunda daha kesin bir sonuca ulaşabilir ve tedavisi için yardım alabilirsiniz.