Zirkonyum Diş, Zirkonyum Porselen Diş

Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum Diş Örnek
Porselen tek başına kırılgan bir materyaldir. Mutlaka alt kısmında dayanıklı bir materyal içermelidir. Yani bir başka ifadeyle, porselen bir kaplamada, kaplamanın içinde porselen dışında bir materyale ihtiyaç vardır.Bu materyal metal olduğunda mat ve özellikle diş etlerinde mor bir renk oluşturmaktadır. Doğal diş dentin ,mine ve pulpadan oluşmaktadır. Her tabakanın farklı renk özellikleri vardır. Beyaz bir buluz giydiğimizde onun beyaz gözükmesinin nedeni ışığı beyaz yansıtmasıdır. Diş içinde bu durum aynıdır. Farklı olan dişin içindeki tabakaların her birinin ışığı geçirme özellikleri farklıdır. Ve yukarıdaki resimde aynı dişin farklı kesitteki görüntülerini görüyorsunuz. Aynı diş olduğuna inanmak mümkün değil.Renkler, tabakalar arasında ne kadar farklı gözüküyor. Boyama yapılan kesitlerde kimi yer daha beyaz kimisi daha mavidir. Ama bütünde tek renk gibi gözükür. Kron kesimi tıpkı resimdeki gibidir. Kesik dişinüzerine gelen tabaka porselene dayanak oluşturur. Bu tabaka metal olduğunda ışığı geçirmeyen mat vegri bir bariyer oluşturur. Zirkonyum oksit kronlarda bu tabaka beyaz ve çoğu zaman orijinal dişe yakın olduğundan daha uyumlu bir görüntüye sahipdir.
Zirkonyum kaplama

Zirkonyum Kaplama Diş

Estetik zirkonyum diş kaplama
Zirkonyum kronlar empresslerden farklı olarak presslenerek değil, zironyum dioksitden hazırlanan beyaz bloklardan kesilerek elde edilirler. Bu sistem içerisinde alınan ölçüden elde edilen modeli tarayarak bilgisayar ortamına aktaran bir kamera ,taranan görüntüyü işlemek için kullanılan bir software programı ve bu programın kontrol ettiği bir kesim makinasını içermektedir.Bloklardan kazınarak elde eilen alt yapılar daha sonra sinterleme denilen bir işlemden geçerek yapısal olarak güçlendirilir ve üstüne porselen işlenecek hale getirilir.
Zirkonyum alt yapılar işlem sırasında el değmeden üretildikleri için prepare edilen dişe uyumları diğer tekniklere göre mükemmeldir. Empress alt yapılar ise teknisyen tarafında modelajla elde edildiği için yüksek teknik hassasiyet isterler.
www.drsertac.net den alınmıştır.
Estetik açıdan değerlendirildiğinde zirkonyum alt yapıların empress e göre daha opak olması ve ışığı daha fazla soğurması nedeniyle zirkonyum kronlarda empress de alınan mükemmel sonuç alınamayabilir, buna rağmen köprü gibi yüksek stress altında kalan yapılarda dayanıklılık açısından zirkonyum kronlar daha başarılıdır.