Zirkonyum Dişler


Zirkonyum Diş
Zirkonyum Dişler
Zirkonyum dişler için, metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. 
Metalsiz Köprü ya da Metal desteksiz Köprüler diye de adlandırılan Full Porselen köprü diş sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.
Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemine kuron ( kron ) adı verilmektedir.
Köprü
Köprü ise Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidır.
Metalsiz Porselen  Kuron Köprüler :
Dişlerden herhangi birinin madde kaybına maruz kalması sonucu dişte boşluklar meydana gelir.Ve komşu diş bu boşluğa doğru bir hareket eder.Böylece ağız içi diş yapısı ve şekli bozulur.Buna bağlı olarak ağız kapanışı ve çiğneme kuvveti de bundan etkilenir.Bu boşluklar uzun süre doldurulmaz ise boşluk artar ve çevre dişler de bundan etkilenir.
Bu nedenle boşluğun büyüklüğü ve sayısına göre kuron ya da köprü ile bu boşluklar doldurulur.Bu işlemlerde metal destek kulanılmaktadır.Ancak günümüzde kozmetik diş hekimliği estetik çözümlerle metal desteksiz full porselen kuron köprüler ile hiç metal kullanmadan ağız içi boşlukların giderilmesini sağlanabilmektedir.
“Zirkonyum Porselen Kuron Köprü”
Metal Desteksiz Full Porselen Kuron Köprülerin Özellikleri :
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.
Metal Desteksiz IPS Köprüler :
Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir. Arka bölge için çiğneme kuvvetlerine karşı yeterince dayanılıklı değildir.

 
Metal Desteksiz Zirkonyum Köprüler :
Zirkonyum Köprü Dişler de metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.
Zirkonyum Diş
Günümüzde insanların estetik ihtiyaçlarının ve beklentilerinin artması sonucunda, diş hekimliğinde estetik teknolojisi hızla gelişmektedir.
Bunun sonucunda daha doğal, ışık geçirgenliği gerçek dişinkine daha yakın, dişetine daha biyo-uyumlu bir materyal bulunmuştur.
Bu gelişmeler ve bulunan bu materyal en çok estetik porselenlerin (full porselenler, zirkonyum dişler) yapımında kullanılmıştır.
Metal desteksiz zirkonyum porselenler estetik beklentisi yüksek olan hastaların ve daha iyiyi hedefleyen diş hekimlerinin tercihi olmaktadır.
Bunların dışında post-kor, inley-onley, ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim) teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır.
Zirkonyum nerelerde kullanılır?
Beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki (antibiyotik, flor vb.)renkleşmelerde kalıtsal yapı renkleşmelerinde
Önceden dişleri kesilmiş kişilere
Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
Ağzında metal destekli köprü –kuron(kaplama)olan kişilere
Kırık dişlerin düzeltilmesinde
Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde
Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)
Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerde
Zirkonyum farkı nedir?
Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
Zirkonyum ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir.
Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyum da ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
Zirkonyum Diş
•Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
•Zirkonyum ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir.
•Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyum da ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
•Metal destekli porselenler kron–köprü (kaplamalar) mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Zirkonyum ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
•Alt yapısında metal olmadığı için kron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
•Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
•Kahve, çay, sigara…gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
•Ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
•Önceden yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.
•Diş eti çekildiğinde, zirkonyum estetik görünümlerini korurlarken, metal destekli porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
•Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel…vb.) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenlerde yoktur.
•Vücudumuzla mükemmel uyum sağlandığı için diş eti hastalığı olan ya da diş eti hastalığına yatkın olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir. Diş etiyle uyumu çok iyidir ağız hijyenine önem verildiği takdirde diş eti problemi yaratmaz.
ZİRKONYUM PORSELEN NASIL YAPILIR?
Dişler kesildikten sonra dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır. Bu tarama işlemi iki çeşittir. İlkinde dişler kesilir kesilmez hasta ağzında hiçbir şekilde ölçü malzemesi koymadan ağız içi tarayıcılarla ve kamera yardımıyla görüntü sayısal ortama aktarılır ve bu işlemden sonra planlama tamamen bilgisayar ortamında hazırlanır. Daha sonra CAD CAM SİSTEMİNE veriler gönderilir. ZİRKON bloklar burada döner sistemler yardımıyla porselen dişlerin alt yapısı haline getirilir.
Diğer yöntemde ise hastanın dişleri kesildikten sonra ağızdan ölçü alınır. Bilindik yöntemlerle ölçü alındıktan sonra laboratuvara giden ölçüler özel alçı sistemleri ile dökülür ve ölçünün aslı elde edilir. Daha sonra bilgisayarlardaki scannere benzer özel aletlerle bu ölçüler taranır ve sayısal ortama yani bilgisayara aktarılır. Bundan sonraki işlem yukarıdaki yazdığım işlemin aynısıdır.
Alt yapılar prova edilir ve akabinde üst yapının yani porselenin işlenmesi için laboratuvara gönderilir. Sonuçta zirkonya porselen artık hazırıdır. Ve porselenler ağızda simante edilir.
Zirkonyum Porselenler


www.zirkonyumdisfiyati.com
www.dislerinibeyazlat.com
www.zirkonyumdisnedir.com
www.zirkonyum-dis.com
www.drsertac.com