Zirkonyum Diş Kaplama Rengi

Diş kaplamalarında belki de en çok konuşulan ve önemsenen konu renk. Bu yazıda diş kaplamasında renk seçimi ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz. Kaplama gerektiğinde malzeme seçimi önemli demiştik. Malzemenin kullanılması yani işlenmesi daha da önemli diyelim şimdi. Konu ile ilgili İstanbul Küçükçekmece Korudent Diş Kliniği sahibi Diş hekimi Sertaç Kızılkaya dan bilgiler aldık.

Zirkonyum Kaplama ve Estetik

Diş kaplamasında estetik dediğimizde birden fazla bileşeni bir araya getirmemiz gerekir. Kaplama ile dişin uyumu, diş etinin uyumu, boyut olarak yandaki dişler ile uyumlu olma gibi. Bütün bunlara bir de  kaplama rengini eklemek gerekir tabi. Renk dediğimizde de sadece renk tonunu ayarlamak değildir konu. Dişlerde ışık yansıtan saydam bir tabaka vardır. Saydamlık nedeni ile ışık kırılması ve renk efektleri oluşur. Diş yüzeyindeki girinti ve çıkıntılar bu ışık kırılmalarını etkiler.
Zirkonyum Kaplama ve estetik diş kaplama
Zirkonyum Kaplama ve Estetik

Renk Seçimi

Bütün dişler kaplama olacak ise diş rengi seçimi ile ilgili sorun yoktur. İstenilen renkte çalışma yapılması münkündür. Ancak bazı dişlerin üzerine diş kaplama uygulaması yapılmayacak ise o zaman diş rengi önemli olur.
Diş hekimliğinde renk seçimi için en çok kullanılan renk skalası Vita renk skalasıdır. vitapan renkleri olarak bilinen bu renkkataloğu Sarı, kahverengi, kırmızı içerikli rek küresi kesitlerinden elde dilen renklerdir. Doğal diş rengi olarak kabul edilen Vita rengi 2M2 rengidir. Daha beyaz istendiğinde 1M!1 renk seçimi  yapılabilir.