İlaç takip sistemi

Dünyada ilk defa Türkiye'de başarıyla uygulanan ve benzeri olmayan yenilikçi bir sistem olan İTS, hastaların ilaca güvenle erişiminin sağlanması için her ilacın konumunu takip etmek üzerine tasarlandı. Bu nedenle piyasadaki tüm ilaçlar üretimden tüketime tüm aşamalarda bildirimlerle izleniyor. Bu şekilde sahte, kaçak ve her türlü yasa dışı ilaç satışı engellenmiş oluyor. Stok durumları izlenebildiğinden ilaçlar gerektiğinde kolaylıkla piyasadan toplanabiliyor.

İlaç Takip Sistemi ile yılda yaklaşık 2,5 milyar ilaç birimi ve her ilaç birimi için ortalama 10 hareket takip ediliyorTüm paydaşların katılımıyla uygulanan tek sistem olan İlaç Takip Sistemi (İTS) Avrupa Konseyi'nin ilaçla ilgili birimi EDQM tarafından mercek altına alındı. Ukrayna'dan bir heyet de sistemi incelemek üzere Türkiye'ye gelecek.

Sağlık Bakanlığı'nın, hastaların ilaca güvenli erişimi için getirdiği İlaç Takip Sistemi (İTS) Avrupa'dan ilgi görüyor.

Avrupa Konseyi'nin ilaçla ilgili birimi EDQM (Avrupa İlaç Kalitesi Müdürlüğü) ve Ukrayna'dan yetkililer, dünyada tüm paydaşların katılımıyla uygulanan tek sistem olan İTS'yi inceleyecek.

EDQM Farmasötik Bakım, Tüketici Sağlığını Koruma ve Sahte İlaç Bölüm Başkanı Francois Xavier Lery, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek İTS ile ilgili bilgi alacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, ziyaretin, Türkiye'de 2010'dan beri yürütülen İTS ile ilgili Avrupalı yetkililerin bilgilendirilmesi ve EDQM'nin Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler için geliştirmeyi planladığı ilaç takip projesi eTACT konusunda işbirliği olanaklarının geliştirilmesi amacı taşıdığını bildirdi.

Kerman, Lery ile gerçekleştirilecek toplantının, 14-15 Kasımda Sofya'da yapılacak eTACT çalıştayı için de bir öngörüşme niteliği taşıdığını belirtti.

UKRANYNA DA İNCELEYECEK
İTS'yi incelemek üzere Ukrayna sağlık otoritesinden de bir heyet Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirecek. İlaçla ilgili kontrolleri yapan kurumdan İryna Suvorava'nın başkanlığında 3 kişilik bir heyet, sistemle ilgili bilgi almak üzere Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yetkililerle bir araya gelecek.

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ NEDİR?
Türkiye'de İlaç Takip Sistemi 2010'dan beri uygulanıyor. Sahte, kaçak ve yasa dışı ilacın önlenmesi, kupür sahteciliğinin ortadan kaldırılması, akılcı ilaç kullanımının desteklenmesi, piyasa kontrolü için ilaçlar hakkında veri sağlanmasının amaçlandığı sistemde, her ilaca bir kimlik numarası niteliğinde ''karekod'' veriliyor.

.