DİŞETİ ÇEKİLMESİ

Diş eti çekilmesi, ağızın yumuşak dokusunda en sık görülen problemdir. Ağızın sadece bir kısmında görülebileceği gibi yaygın şekilde görüldüğü durumlarda vardır. Kök yüzeyinin açılmasından dolayı genellikle hassasiyet hissedilir ve bu şekilde fark edilir. Çoğunlukla bu hassasiyetin nedeni kök yüzeyinin ağız ortamına açılması ve sıcaklık farklarından etkilenmesidir. Ayrıca bu yüzey “mine” dediğimiz dişin sert tabakasıyla kaplı değildir ve kolaylıkla çürüyebilir. Böyle bir durumda hassasiyet çürük kaynaklı da olabilir. Ön bölgede görülen diş eti çekilmeleri estetik problem yaratabilir. Dişler olduğundan daha uzun ve büyük görünür. Aslında estetik kayıp dışında diş sağlığında da kayıplar olduğu unutulmamalıdır. Diş eti çekilmelerinin bazıları diş kayıplarıyla sonlanmaktadır.

Diş eti çekilmesinin nedenleri.

1. Dişin ağız içindeki yeri

Bir diş sürdüğünde kökünün etrafı yeterli kalınlıkta kemikle çevrili olmalıdır. Bu sayede yeterli kalınlıkta diş eti ile örtülür. Diş, sürmesi esnasında ağız dışına doğru sürdüğü taktirde kökün etrafındaki kemik ve dolayısıyla onu kaplayan diş eti ince olacaktır. Böyle bir durumda ince diş eti normal kuvvette fırçalama ve hafif sertlikteki yiyeceklerden bile etkilenecek ve kolaylıkla çekilecektir. Bu tip çekilmelerde, ileri vakalarda ortodontik tedavi (tel tedavisi) ile dişler düzgün konumlarına alınmaktadır.

2. Diş taşı birikimi

Diş taşları sert, süngerimsi yapıdadır. Bu süngerimsi yapı bakterilerin birikeceği ortam sağlar. Diş ve diş eti arasına biriken diş taşları uzun dönemde diş eti iltihaplarına ve diş eti çekilmelerine neden olur. Erken dönemde fark edildiği taktirde diş taşı temizliği ile etken ortadan kaldırılır ve diş eti eski yerine döner.

3. Yüksek kas bağlantıları


Yanaklar, dudaklar ve dil birbiriyle uyumlu ve bağlantılı bir kas sisteminden oluşmaktadır. Genellikle bu kas sistemi diş etinin kenarına kadar uzanmaz. Ancak bazı durumlarda bu kas bağlantılarının diş eti kenarına kadar uzanması her dudak hareketinde diş etinin çekiştirilmesine neden olur. Bu tip diş eti çekilmeleri, kas bağlantısının küçük bir operasyonla veya lazerle alınması sonucu tedavi edilmektedir.

4. Travma

a) Diş sıkması ve gıcırdatması

Özellikle gece uyurken, bazen de gündüzleri farkında olmadan dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması dişlere kaldırabileceklerinden çok daha fazla yük yükler. Aşırı strese maruz kalan dişi kemiğe bağlayan lifler bir süre sonra kopmaya başlar. Kemik dokusu zarar görür ve diş etleri çekilir. İleri vakalarda destek dokularını kaybeden dişler sallanmaya başlar. Bu tip çekilmelerin tedavisinde hastalara özel yapılan gece plağı ile dişlerin zarar görmesi engellenir. Ancak diş sıkma ve gıcırdatmanın psikolojik olduğu ve kalıcı tedavinin yaşamımızdan stresi uzaklaştırmakla sağlanabileceği unutulmamalıdır.

b) Hareketli protez vurukları

Ağız dokuları yıllar içinde değişime uğrar. Yaşın ilerlemesiyle kemiklerde erime görülür. Belli aralıklarla hareketli protezlerin yenilenmeleri gereklidir. Uzun süre hareketli protez kullanımında ağızın şeklinin değişmesine ramen protez aynı kalır ve bazı bölgelerde diş etine kuvvet uygular. Sürekli uygulanan bu kuvvete diş etinin karşı koyamaması sonucu diş eti çekilir.

c) Diş fırçası travması

Sert diş fırçası kullanımı ve yanlış fırçalama tekniği, diş-diş eti birleşim bölgesinde ince olan diş etinin çekilmesine ve dişlerde aşınmalara neden olmaktadır. Bu tip çekilmeler genellikle sağ elini kullananlarda çenenin sol tarafında, sol elini kullananlarda ise çenenin sağ tarafında görülmektedir. Bunun nedeni diş fırçalama sırasında farkında olmadan fazla kuvvet uygulamamızdır. Bu tip diş eti çekilmeleri genelde birden fazla dişi etkiler. Diş etinin çekilmesinin yanında dişlerin kök yüzeylerinde “V” şeklinde aşınmalar görülür. Bu aşınmalar diş hassasiyetine ve çürüklere neden olursa dolgu yapılması gerekir. Erken dönemde farkedilen çekilmeler muayenehane ortamında yapılabilecek ameliyatlarla tedavi edilebilir.