Diş hekimliğinde robotlar

Diş hekimliğinde robotlar
Diş hekimliğindeki teknolojik gelişmeleri Korudent Diş Kliniği kurucusu Sayın Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya'ya sorduk.
Robotların insan gücünün yerini alacağı ve insanları işlerinden edeceği ile ilgili öngörüler var. Diş hekimliğinde de son yıllarda gelişen teknoloji nedeni ile bazı işlemler artık makinalar tarafından yapılıyor. Uzun zamandır mesleğimizde en temel işlemler olan ölçü karıştırma ve laboratuvarda model çıkarmaya kadar makinalara teslim etmiş durumdaydık zaten. Ancak artık daha hayati önem taşıyan dişlerin hazırlanma aşamaları hatta implantların yerleştirilme aşamalarda da robot teknolojisinden faydalanmaya başladık.
Dişlerin hazırlanması derken biraz konuyu açar mısınız?
Ağız içerisinde dişler kaplama için hazırlandıktan sonra dijital olarak bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bilgisayar ekranında teknisyenlerimiz  ağızda hazırlanan dişler üzerine yapılacak kaplama tasarımını hazırlıyorlar. Bu işlem büyük oranda yazılımın yönlendirmesi ile yapılıyor. Kapanış kaydı, yan dişlerle teması ve diş eti ile birleşme sınırına kadar en ince ayrıntısına kadar  hazırlanan bu tasarım daha sonra ‘’bilgisayar destekli üretim’’ cihazında zirkonyum blokdan kazınarak üretilebilmektedir.
Diş hekimliğinde başka kullanım alanı var mıdır robotların?
Diş tedavisinde 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi'  olarak kullanılan ve özellikle implant  tedavisinde karşılaşılan komplikasyonların önüne geçmek amacı yön tayini yaparak implantın yapılacağı noktayı ve açıyı tespit eden sistem, doktorun hata yapma payını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Özellikle yeterli cerrahi tecrübesi olmayan hekimlerin sinir zedelenmeleri ile karşılaşmaması için kullanmalarını tavsiye ettiğimiz bir yöntemdir. İmplant ın yapılacağı en uygun yeri tomografi görüntüsü sayesinde tespit eder. Yazılım aracılığı ile model üzerine cerrahi şablon oluşturulur  veya daha gelişmiş sistem olan uygulama esnasında doktora yol gösteren ve  tedavi sırasında yazılımın tespit ettiği yerden kayma olduğunda cerrahı uyaran sistem de kullanılabilmektedir.