Zirkonyum diş kaplama sağlam olur mu?

Estetik özellikleriyle ön plana çıkan zirkonyum diş kaplamalar ön bölgelerde özellikle diş eti uyumu ve biyolojik sağlık açısından avantajları nedeniyle tercih edilir. Arka dişlerde kullanılmamasının veya çok fazla tercih edilmemesinin nedeni sağlam olmaması değildir. 
Zirkonyum diş kaplama İlk uygulanmaya başladığı zamanlarda yüksek fiyatı nedeniyle ancak büyük ihtiyaç duyulan özellikle ön diş bölgesinde kullanıldı. O yıllarda fiyatının yüksek olması arka dişler de estetik ihtiyacın fazla olmaması nedeniyle daha az kullanılmasına sebep oldu. Aslında maddi olarak sorun yaşamayan insanlar için arka bölgede de diş hekimlerinin tavsiye ettiği bir diş kaplamasıdır.
Zirkonyum diş kaplamanın yapım, üretim aşaması mükemmel bir uyum sağlaması bakımından son derece önemlidir. Klasik porselen diş kaplamalarında alt yapıda kullanılan metal eritilerek döküm yapılır ve bu döküm daha sonra aşındırılarak model üzerindeki kesik diş ile uyumlandırılır. Dolayısıyla hazırlanan metal alt yapı ileazdaki diş arasında istenilenden daha fazla boşluklar kalır. İlk yapıldığında diş kaplama ile diş arasındaki bu boşluk yapıştırıcısı siman ile doldurulur. Ancak zaman içerisinde bu yapıştırıcı simanın ağız sıvıları ile erimesi söz konusudur.
Diş ağrısı Eriyen yapıştırıcı maddenin altındaki dişte zaman içereisinde çürük oluşur. İşte bu noktada zirkonyum diş kaplamanın metal içeren diş kaplamaları göre avantajı büyük ölçüde ortaya çıkar. 
Bilgisayar destekli tasarım ve üretim aşamaları ile hazırlanan estetik zirkon kaplamalar dişiyle tam bir uyum sağlarlar ve diş ile kaplama alt yapısı arasında sadece istenilen miktar kadar boşluk kalır. Bu boşluğu dolduran yapıştırıcı simanın erimesi mümkün değildir.
Diş çürüğü genel sağlığımız için büyük sorun yaratabilir. Ağzınızdaki bakteriler bir çok hastalığın erken tanısını kolaylaştırabilir. Çürüklerin  ve diş iltahabnın ardından gelebilecek risklerin farkında olmak gereklidir. Düzenli yapılan diş hekimi kontrolleri sayesinde diş çürüyor ve buna bağlı enfeksiyonların oluşması önlenebilmektedir.