Ön dişlere estetik kaplama

Özellikle gülümseme sırasında görünen ön dişlerin kaplama yapılması gerektiğinde, estetik diş hekimliği malzemeleri olan zirkonyum, lamina, veya empress diş kaplamaları uygulanır.
Lamina uygulaması diş renklenmesi olan durumlarda en çok tercih edilen uygulamadır. Diş renklenmesi genellikle anne karnında veya doğum sonrası kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotiklerden kaynaklanır. Diğer bir renk değişikliği nedeni de kanal tedavisi sonrası görülen renklenmelerdir. Yaşlanmaya bağlı diş renginin koyulaştığı da görülür. Ön dişlerde aralıklı görünüm olması durumunda da lamina uygulaması ile bu aralıklar kapatılabilir. Dişlerin hafif derecede olması ve hastanın ortodonti tedavisi istememesi durumunda lamina uygulaması uygun olacaktır.

Ön dişleri kaplama yapıldığında karşılaşılan sorunlar:

 Konuşma ve gülme sırasında görülen ön dişlerimiz üzerine diş kaplaması, dolgu gibi bir uygulama yapıldığı nda görüntünün doğallığını kaybetmesi hiç istenmeyen bir durumdur .azdaki dişlerle farklı boyutlarda veya renklerde takılan kaplamalar kişinin ilk izlenim de kötü bir intiba yaratmasını sağlar. Özellikle gülümseme ve konuşma sırasında kişinin özgüvenini kaybettirir ve karşıdaki insan için olumsuz bir intiba yaratır.
Dişlerin kötü görünmesine neden olan en büyük etken boyut farklılığıdır. Diğer dişlerde orantılı olmayan kaplamalar ağızda göze batar. Özellikle büyük yapılan kaplamalar hem konuşmayı hem estetiği bozacaktır. En çok rastlanılan durumda diş kaplamalarının olması gerekenden daha büyük yapılmasıdır. Bunun en büyük etkeni yapılan kaplamanın hem alt yapıda dayanıklılık sağlayan bir malzeme hemde bunun üzerinde rengini vermeye çalışan bir tabaka olmasıdır. Yaygın olarak kullanılan porselen diş kaplamaları bu şekilde bir metal üzerine estetik porselen uygulanarak elde edilirler.
Dişlerinizin hangi estetik tedavi ihtiyaçları olduğunu öğrenmek için mutlaka diş hekimi kontrolü yapılması gerekir. Sizin fark etmediğiniz bazı detaylar diş estetiğine büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Özellikle diş eti estetiği uygulamaları yapılmadan diş kaplaması uygulandığında ne kadar gayret gösterilirse gösterisini iyi bir sonuç alınması genellikle mümkün.