ÖN DİŞ KIRIĞI TEDAVİSİ

Dişlerimiz günlük yaşamımızda bize sadece çiğnemek için yardımcı olmaz. Gülümseme ve konuşma sırasında da önemli fonksiyonlari vardır. İstenmeyen bir şekilde dişlerimizden herhangi bir tanesi kırıldığında büyük üzüntü yaşarız. Bu diş plağının giderilmesi için neler yapılabileceği hakkında sizinle biraz bilgi alışverişinde bulunmak isteriz.
 ÇARPMA İLE KIRILMA
Diş kırığı travma yani bir kuvvetin etkisi ile kırıldı veya çatladı ise durum sanıldığından daha karmaşıktır aslında. Çünkü kırılan sadece dişin görünen bölümü olmayabilir. Köy yüzeyinde de kırık veya çatlaklar olma ihtimali vardır. Kök kırıkları ilk başta çok fazla belirti vermeyebilirler. Dişin kuvvete maruz kalması ucundan bir parçanın kırılmasına neden olduğu ise genellikle kuvvetin kırık parça ile birlikte diş üzerinden uzaklaştığı düşünülebilir. Ancak her zaman bu şekilde gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle temkinli olmakta fayda vardır. Dişin içerisinde dişi besleyen damar ve sinirler yani pulpa odası vardır. Dişe canlılığını veren bu damar sinir paketi çarpma etkisi ile hasar görebilir. Çarpma ile diş kırılma vakalarında öncelikle dişin canlı kalıp kalmadığı kontrol edilir. Diş bazen hemen nekroz olsa da bir çok durumda ilerleyen dönemlerde birkaç ay içerisinde canlılığını yitirebilir. Canlılık testi yapan diş ekimi dişin durumuyla ilgili daha iyi bilgi sahibi olup sizi aydınlatır. Genellikle çarpma ile kırılma durumlarında takip gerekir. Canlı kalıp kalmadı köprüye olup olmadığı veya çatlak ile ilgili sorun oluşup oluşmayacağı zaman içerisinde kendini belli eder. Çatmayayla kırılmadan önce ortaya çıkan soğuk hassasiyeti size soğuk sıcaktan uzak durmanı sayesinde zaman içerisinde azalır. Bu arada dönem geçtikten sonra diş doktoru size kanal tedavisi veya dolgu Önerebilir.
 Her vaka için farklı durumlar söz konusu dur. Sizin için en iyi tedavi ye konusunda bilgili tecrübeli diş doktorları verecektir. Kanal tedavisi için çok acele etmemek gerekir. Ancak Pulpa odası açı açıkta ise dışarı sinirlerinden en kısa süre içerisinde alınarak kanalın doldurulması tabii olarak gereklidir. Kanal dolgusu yapıldıktan sonrada diş üzerine kaplama yapılır. Kaplama öncesi Bir süre beklemek ve dişin diğer kırık veya çatlak durumlarına doğru bir şekilde değerlendirmek gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrı problemi yaşamayan dişler üzerine kaplama yapıldığında uzun yıllar sağlıklı bir şekilde diş kaplamalarınızı kullanabilirsiniz. Kanal tedavisinden sonra dolgu yapalım neşe kullanmaya devam ettiğinizde beşin zaman içerisinde renk değiştirdiğini göreceksiniz. Bu nedenle daha sonra nasıl osta kaplama yaptıracağımz diş için geç kalmadan başka kılıklara yol açmadan kaplama yaptırmanız önerilir.
ÇÜRÜK İLE KIRILMA
Diş çürüğü oluşmaya başladıktan sonra sürekli ilerler. Çürük bakterileri tam olarak temizlenmeden çürüyen durma imkanı yoktur. İyi bir fırçalama ile çürük yavaşlasa bile ilerlemesi devam eder. Çürük ilerledikçe dişin sert dokularında madde kaybı oluşur. Önce mine tabakasında başlayan diş çürüğü ilerledikçe dentin tabakasına gelir. Bu sırada soğuk sıcak hassasiyeti ile kendini belli eder. Dişin içerisindeki damar sinir paketi olarak adlandırılan pulpa odasına geldiğinde artık kanal tedavisi gerekecektir. Diş çürüğü ilerler ise üzerine dolgu yapmak ile sorun ortadan kaldırılamaz. Büyü çürükler dolgu yapılmadan bekletilir ise çiğneme sırasında üzerine gelen kuvvetler zayıflamış beş bölgelerinde kırılmaya neden olur. 
Özellikle iki dişin arasında başlayan çörekler arayüz çürüğü olarak adlandırılır. Bu arayüz bu çürüğü belirti vermez. Soğuk ile hassasiyet olsa da baktığınızda çürük görünmez. Ancak diş röntgeni ile farkına varabileceğiniz çürüklerdir. 
Diş çürüğü yemek sırasında kırılarak fark edilir. Bu nedenle düzenli yapılacak diş hekimi kontrollerinin önemini bir kez daha vurgulamak isteriz. Düzenli diş temizliği ve diş kontrolleri yapıldı taktirde bu tip arayüz çürüklerinin tespit edilip ilerleme olmadan tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Neyse konumuza geri dönelim ağa üç ürünün kırılarak belirti vermesi durumunda dişin Birden fazla yüzeyi öksürükten etkilenmiş ise üzerine dolgu yapılması uzun ömürlü ve sağlıklı bir tedavi olmayacağı kanısına varıldı ise diş kaplamalar tercih edilebilir. Diş çürüğü ne dişeti altına kadar ilerlemesi yani dedin yüreklerde kaplama daha uygun bir tedavi olarak plana çıkacaktır. Yapılacak diş kaplamasının estetik ve biyolojik özellikleri tam olarak karşılayan kaliteli Bir malzeme ile yapılması tavsiye edilir. Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabileceğiniz ilk oyun diş kaplamaları tavsiye edebiliriz.