ÇÜRÜK DİŞ ZİRKONYUM KAPLAMA OLURMU?

Hiç istemesekte bazen dişlerimiz de çürük gibi sorunlar yaşayabiliriz. Bazen çocuklukta yeterli diş fırçalamamak nedeni ile dişler çürümüş olur. Bazen mide asidinin diş minesi ne zarar vermesi sonucu diş çürüğü oluşmuş olabilir. Bazen de aşırı tatlı şeker veya unlu besinler tükettiğimiz için dişlerde çürük problemi ortaya çıkar. Diş çürüğü hem ağrı yapması hem ağız kokusu ile diş eti kanaması yapması hem de estetik olarak ön dişler de görüntüyü bozması nedeniyle büyük sorun teşkil eder. 
Zamanında tedavi edilmeyen diş çürüyor kanal tedavisi hatta diş çekimine kadar giden problemler yaratabilir. Diş Çürüğün tedavisinde uygulanan yöntemler ve bunların hangi durumlarda neye göre tercih edildikleri ile ilgili diş hekimi Sertaç Kızılkaya dan bilgi aldık. Halen İstanbul Küçükçekmece Diş Kliniğinde çalışmakta olan diş hekimi Sertaç Kızılkaya 25 yıllık mesleki tecrübesi ile sorularımızı yanıtladı.
ÇÜRÜK DİŞ İÇİN DOLGU

Dişin üzerinde bulunan mine tabakası çeşitli nedenler ile hasar görebilir. Bazen mide asidinin fazla olması bazen de dışardan alınan yiyecek ve içeceklerdeki şeker veya Asit diş midesini hasara uğratabilir. Yeterli ağız bakımı yapılamadığı durumda da bakteri planın içerisindeki asit nedeni ile diş minesi ne çürük sirayet edebilir. Diş çürümeye başladığında artık kendi kendine düzelmez. Mutlaka çürük olan kısmının temizlenip yerine dolgu yapılması gerekmektedir. Zamanında tedavi edilmeyen diş çürüğü ilerlediğinde dişin içerisinde bulunan pulpa odasına ilerler. Bu durumda ağrı şiddetleniyor. Kendiliğinden başlayan ağrılar veya gece araları genellikle kanal tedavisi yapılmasını gerektiren ağrılardır. Çürük ilerlemeden dolgu ile tedavi edildiğinde hem daha az maliyet hem de daha uzun kullanım süresi mümkün olmaktadır. İlerleyen kanal tedavisi gerektirdiği durumda artık madde kaybı fazladır. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra genellikle uzun ömürlü olabilmesi için üzerine kaplama yapılması önerilir.
ZİRKONYUM İLE DİŞ KAPLAMA 
Maddi kaybının fazla olduğu durumlarda, kırık dişlerde kaplama yapılması gerekir. Metal porselen diş kaplamalara artık olumsuz özellikleri olduğu için tercih edilmeyen diş kaplamalarıdır. Günümüzde artık güvendiğiniz ve tecrübesine inandığınız kimler ile çalışmak zorundasınız. Diş hekimi Sertaç 
Kızılkaya dan en iyi estetik diş kaplama malzemeleri ve diş kaplama malzemeleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Zirkonyum diş kaplamalar doğal görünüm verirler. Bu nedenle en çok tarihi bilen dış kaplama malzemelerinden bir tane zirkonyum diş kaplamadır.Zirkonyum kaplamalar, genellikle çürük dişlerin tedavisi için kullanılmaz. Çürük dişler, tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve genellikle çürüğün temizlenip dolgu veya diğer restoratif tedavi yöntemleriyle iyileştirilmesi gerekir.

Zirkonyum kaplamalar, genellikle estetik nedenlerle dişlerin görünümünü düzeltmek veya dişlerin şekil, boyut veya renk uyumunu iyileştirmek amacıyla kullanılır. Örneğin, çatlak, kırık, renklenmiş veya şekil bozukluğu olan dişlerin düzeltilmesi için zirkonyum kaplamalar tercih edilebilir.

Ancak, çürük dişlerin tedavisi için diş hekimleri genellikle dolgu, kaplama veya kanal tedavisi gibi uygun tedavi yöntemlerini önerir. Tedavinin türü, çürüğün yaygınlığına, dişin hasar derecesine ve hastanın diş sağlığı durumuna bağlı olarak belirlenir.

Bu nedenle, çürük dişlerin tedavisi için zirkonyum kaplama kullanılmaz. Tedavi seçeneklerini değerlendirmek ve çürük dişlerinize uygun tedaviyi belirlemek için bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekiminiz, size çürük dişlerinizi tedavi etmek için en uygun yöntemi önerecektir.