DİŞİM YAPILINCA GÜZELLEŞİRMİYİM

Güzellik için insanlar saç ekiminden, lazerle cilt düzleştirmeye kadar bir çok yönteme başvurmaktadır. Yüz güzelliğinin bir parçası olan diş görünümü bazen diş rengindeki bozukluklar bazen sıralanmasıdaki bozukluklar bazen de diş çürükleri gibi istenmeyen durumlar nedeniyle bozulabilir. Estetik diş hekimliği ortaya çıkan bu problemleri gidermek amacıyla bir takım uygulamalar gerçekleştirir. Bu yazıda size 100 güzelliğinin bir tamamlayıcısı olan diş estetiği hakkında bilgi vermek istiyoruz.
ESTETİK DİŞ YAPIMI
Hiçbirimiz güzelliğimizden vazgeçmek istemediğimiz gibi mümkünse daha güzel görünmenin yollarını da ararız. Estetik diş tedavilerinde basit kompozitlerden estetik lamina kaplamalara kadar bir çok farklı yöntem uygulanır.

Bazen sadece diş eti müdahalesi ile diş estetiğini güzelleştirmek mümkün olabilir. Gummy smile olarak adlandırılan gülümseme sırasında üst çene diş erlerinin istenilenden fazla görünmesi durumunda uygulanır. Diş boyu uzatılarak beyaz ve pembe dengesi sağlanır. 
DİŞ BOYU NASIL UZAR?
Bu soruyu sormakta son derece haklısınız. Sişe suyu fazla mı verecek ve boyunu uzatacaksınız diyen hasta bile gördüm. Hayır vitamin ile dişi uzatıyoruz da diyemedim alınmasın diye. Aslında fena bir espri de değildi ama içimde kaldı. Neyse sizinle paylaşmak da güzel. Yazılarımı okuyan hastalarımı hep çok sevmişimdir. Onların yeri başkasır. Olaylara yaklaşımları ve benimle kurduğu iletişim de çok farklı olur okuyan insanların. Neyse lafı uzatmayayım. Diş boyunu uzatırken genellikle diş etini keserek diş eti altında bulunan dişi açığa çıkarıyoruz. Bu işlemi 1 mm için yaptığımızda estetik 2 mm avantaj kazanıyor . Kesilen 1 mm diş eti kısalan 1mm pembe estetik demek. 1 mm de diş boyu uzadığında illüzyon 2 mm efekt yaratıyor. 
Diş eti nasıl kesiliyor? Dediğinizi de duyar gibiyim. Geleneksel yöntem de büstürü yani bıçak ile diş eti kesilebilir. Günümüzde elektro cerrahi yöntemi ile istenilen hassasiyette ve neredeyse hiç kanama olmadan dişeti kesilmesi ve şekillendirilmesi mümkün olmaktadır. Aynı şekilde lazer kullanılarak da diş eti kesilebilir. Yara iyileşmesi bakımından lazer ve elektro cerrahinin bıçak ile kesmeye göre tartışmasız bir üstünlüğü vardır. Ben klinik pratiğimde elektro cerrahi yöntemiyle kesimleri tercih ediyorum. Çünkü lazer kullanımında ışığının çevre dokulara zarar vermesi özellikle göz için ortaya çıkardığı sakıncalar Beni elektro cerrahi ile diş eti kesisi yapmaya ikna ediyor. 
DİŞ YAPIMI SONRASI NASIL GÖRÜNÜRÜM?
Tabii ki daha iyi görünmek için diş yaptırıyorsunuz. Dişlerinizdeki eğrilikleri veya renk bozukluğunu gidermek temel amacımız olabilir. İyi bir diş estetiği sağlamak için yüzün bütünü değerlendirilerek dudak genişliği kalınlığı gülme sırasında kasların hareketi ve en önemlisi dişlerinizin kapanışa gibi faktörler göz önüne alınmalıdır. Tedavi öncesinde elde etmek istediğimiz görünüm ile ilgili diş hekiminize ipuçları verdiyseniz doktorunuz size bunların mümkün olup olmayacağı hakkında bilgilendirme yapmıştır. Büyük mucizeler gerçekleşmez. Ancak eski dişlerinize göre son derece başarılı bir görünüm ortaya çıkar.
Çoğu zaman önceden porselen diş kaplama yaptırmış hastalar yapılan diş kaplamasının büyük olduğundan şikayet ederler. Doğru porselen kaplamalar içerisinde bulunan metal nedeniyle daha kalın olmak zorunda. Diğer taraftan da metalin rengini kapatmak mümkün olmamakta. Bu olumsuz özellikler artık estetik diş kaplama malzemesi olarak kullanılan zirkonyum diş kaplama ve en pres diş kaplama ile ortadan kaldırılmıştır. Tedaviden sonra dişlerinizin nasıl görüneceğine hekiminizle birlikte karar verebilirsiniz. Demo modeli hazırlayarak doktorunuz size tedavi sonrası durumu gösterebilir. Bazen fotoğraf  üzerinde bazen de ağzımızda demo olarak tedavinin bitmiş halini görmemiz mümkün olabilir.