İMPLANT KESİTİ

İmplant markası ve kaliteli implant hakkında bilgi verirken kesitler incelendiğinde bu ayrıntıları daha iyi anlayabilmek mümkün olmaktadır demiştim. Bu yazıda implant yivleri ve implant kesitini gösteren bu başarılı görsel ile sizlere bilgi vermeye devam etmek istiyorum. Vidanın içindeki vida olarak tanımladığım yapıyı ve üst yapıda kullanılan yapıştırma ve vidalama sistemleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım. 
Bildiğiniz gibi implant aşamalarının ilki planlama olarak en önemli aşamadır. 
Aslında uygulama en Önemli aşama gibi görünse de planlamanın ne kadar büyük emniyet taşıdığını anlatmıştım. Doğru bir planlama sayesinde iyi bir uygulama olmaktadır. İkinci aşama olan uygulama aşamasında hekimin tecrübesi, bilgisi, dikkat ve işlem için göstereceği özel devreye girer. Diş eti altındaki kemik içerisine yerleştirilen implant gerekiyorsa kemik tozları ile takviye edilir. Üzerine dişeti kapatılarak kemik ile birleşme süresi beklenir. İyileşme süresi boyunca üzerine kuvvet gelmesi implantı olumsuz yönde etkiler. Çünkü hareketsiz bir şekilde kemik hücrelerinin implant yüzeyine yapışması dönemidir. 
İmplantın yerleştirilmesi sırasında sağlanan tutunma kuvveti aslında çene kemiğinin mekanik özellikleri tarafından belirlenir. Cerrahi uygulama tekniği ve implantların tasarımları bu tutunmayı etkileyen faktörlerdır. İmplant malzemesine verilen biyolojik yanıt ile birlikte implant ile kemik arasında temas artar. Erken yapılan yüklemelerde oluşan iyileşme dokusunun bozulması ve implantların kaybedilme riski vardır. Bu nedenle bekleme süresine uymak implant başarısını arttıracaktır. Kısa olan implantların uzun implantlara göre daha az başarı gösterdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aynı şekilde çatlağı genişleyen implantlar daha iyi kaynaşma sağlamaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere implantın etrafında yeterli kemik dokusunun bulunması ve implant ile kemiğin yüzey alanı artması implant başarısı için olumlu etki sağlar. Burada kemik hacmi bir kez daha ön plana çıkmaktadır. 
İmplant ile kemiğin birleşme aşaması sonunda diş eti kaldırılarak diş etinin altındaki implanta ulaşılır. İmplantın ağız içerisine açılan iyileşme başlığı takılır. İyileşme başlığı üzerindeki kapak vidasının çıkarılması ve yerine iyileşme başlığının takılması ile olur. Yapılacak diş kaplamasının çapına göre iyileşme başlığı diş etine şekil verir. Dişeti iyileşme başlığı takıldıktan sonra iyileşme dönemini tamamladıktan sonra protez ölçüsü alınmalıdır. İyileşme başlığı süresi adından da anlaşılacağı gibi diş etinin kesilerek altındaki implanta ulaşılıp diş etinde açılan deliyim iyileşme aşamasına tamamlayan süredir.
İyileşme başlığı takıldığında bazen dikiş atılması gerekir. Dikiş atıldı ise bir hafta sonra dikiş alınır. Bir hafta daha bölgenin iyileşmesi gerekir. Genellikle on gün gibi bir süre içerisinde dişeti iyileşmesini tamamlar. Bölgedeki ödem geçer. Dişeti kızarıklığı kaybolur. Bu aşamadan sonra iyileşme başlığı çıkarılarak yerine Ölçek postları takılar. Ölçek postları ağızda bulunan implantların konumunu model üzerine geçirmek için önemlidir. Hatasız bir şekilde ölçü ile modeli aktarılan implant konumları üzerlerine yapılacak diş protezi için hazır duruma gelir. Diş protezleri kullanılacak dayanakların seçilmesi ve şekillendirilmesi sonrasında hazırlanmaya başlanır. İmplantların kemik içerisindeki durumlarına göre açılır dayanaklar kullanılması gerekebilir. 
İmplant açılarına bağlı olarak kişiye özel implant olarakta bilinen ancak aslında kişiye özel dayanak olan yapı üretilir. Bilgisayarda bulunan datalar ile üretilen kişiye özel dayanaklar bir miktar daha fazla maliyet gerektirirler. Doktorunuz sizin için özel dayanak yapılması gerektiğine söylüyor ise ve farklı bir ücret talep ediyorsa bilinki daha iyi bir implantınız olacak.