Nöbetci Diş Hekimi


Hiçbirimiz dişimizin ağrıyabileceğini günlük yaşantımızda düşünmeyiz. Çünkü dişler üzerinde sıcak soğuk sert yumuşak demeden tepe tepe kullandığınız organımızdır. Bana mısın demeden her koşulda hizmet ederler.

Ancak her şeyde olduğu gibi dişlerimizde de zaman içerisinde yıpranmalar oluşur diş minesinde aşınmalar, kırıklar, çatlaklar meydana gelir. Yemek birikintilerinin oluşturduğu bakteri plağı ve asit nedeni ile dişler üzerinde çürük oluşur. Gece ağrıyan diş için acil nöbetci dişçi ararız. Gece ağrıdığında gece açık dişçi Pazar günü ağrıdığında pazar açık dişçi diye ararız. en iyisi aşağıdaki yazıyı okuyun ne pazar günü ne gece ne de bayramda açık diş hekimi aramak zorunda kalmayın derim.

DİŞ AĞRISI

İlk başta sadece hafif hassasiyet gibi belirti veren diş, problem ihmal edildiğinde giderek artan şiddetli ağrılar yapmaya başlar. Diş ağrısını hafife almadan erken dönemde tedavisini yaptırmak gerekir. Aksi takdirde giderek artan ağrı yerini enfeksiyona bırakır. Yüzde şişlik, vücutta ateş ortaya çıkar. Yan dişlere kadar etki edebilir. Dişin canlı dokusu olan pulpa odası diş çürüğünden etkilendiğinde diş ağrır.
Diş ağrısı başladığında yapılması gereken ilk şey bir diş hekimi bulmaktır. Diş üzerindeki çürükler ilerlediğinde dişin pulpasına yaklaşır ve ağrı oluşur. İlk başta soğuk hassasiyeti ile başlayan diş ağrısı zamanla ağız kokusu, diş eti kanaması ve kendiliğinden başlayan ağrılar ile artar. Sıcak ve soğuk hassasiyeti yerini kendiliğinden başlayan ağrıya bırakır.

DİŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Ağrı kesici içerek dışı tedavi etmek mümkün değildir. Kullanılan ağrı kesiciler ancak belirli bir süre diş ağrısını dindirir. Yapılması gereken en kısa süre içerisinde diş hekimine gitmektir. İhmal edildiğinde mine tabakasında ilerleyen diş çürüğü, önce mine tabakası, ardından dişin dentin tabakasına ve pulpa odasına kadar gelir.
Kök kanalı vasıtasıyla kök ucunda enfeksiyon oluşur. Bu dönem kanal tedavisi yapılması için artık son dönemdir. Ağrı kesicinin yanında antibiyotik kullanmak gerekebilir.

KANAL TEDAVİSİ

Diş Hekimi muayenesi ve ağız içi muayenesi sonrasında dişinize ne yapılması gerektiği hakkında size bilgi verir. Genellikle çok geç kalınmadı ise ve dişin geri kalan sert dokuları yeterli ise kanal tedavisi önerilmektedir. Kanal tedavisi başarılı bir şekilde tamamlandığında hekiminiz size kanal tedavisi olan dişinizin üzerine kaplama yapılması gerektiğini söyleyebilir. Bu durumda tereddüt etmeden diş kaplamanızı yaptırmanızı tavsiye ederiz.

ZİRKONYUM VE METAL PORSELEN DİŞ KAPLAMASI

Yapılacak diş kaplaması kanal tedavisi ile kurtulmuş dişinizin uzun süre ağzınızda sağlıklı bir şekilde kalmasına yardımcı olacaktır. Aksi takdirde diş kanal tedavisi olduğu için, sıvı kaybedip kolay bir şekilde kırılmaya müsait duruma gelmiştir. Birkaç yıl içerisinde dişin kırılması ile birlikte diş çektirmek zorunlu hale gelebilir.Uygulanan diş kaplamasında dişin etrafı ve üzeri çepeçevre aşındırarak ölçüsü alınır. Laboratuvar kesik diş ve diş etine uygun diş kaplaması üretir. Hekimin öncelikle dişi iyi bir şekilde tedavi etmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde üzerine yapılan diş kaplamasının hiçbir anlamı olmayacaktır. Çünkü diş kökü yakın zamanda problem çıkarır. Doktorunuz kanal tedavisinin başarılı olduğunu ve dişin kaplanması gerektiğini söylediğinde en iyi diş kaplama malzemesi olarak zirkonyum diş kaplama tercih ederseniz hem estetik hem doğal hem de uzun ömürlü bir diş kaplamanız olur. Kendi dişinizden ayırt edilemeyecek kadar başarılı zirkonyum diş kaplama, uzun yıllar size kendi dişiniz gibi hizmet eder. Diş eti kenarıyla sağladığı mükemmel uyumu sayesinde diş eti çekilmesi olmaz. İçerisinde metal bulunmadığı için de doğal diş görünümü verir.